Ministrica Juretić: Osnovat ćemo radnu skupinu koja će razmotriti sve učinke Obiteljskog zakona

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/17 veljače/DSC_6122.jpg

Radna skupina će razmotriti sve učinke koje je Obiteljski zakon proizveo te svaku od pojedinih primjedbi na osporene institute, nakon čega će se zauzeti stav o pristupanju izmjenama, dopunama, odnosno izradi novog Obiteljskog zakona

Vlada Republike Hrvatske danas je na sjednici donijela odluke o osnivanju Partnerskog vijeća Jadranske Hrvatske, kao i Partnerskog vijeća Kontinentalne Hrvatske. Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić kazao je da je Vlada preuzela obvezu osnivanja partnerskih vijeća statističkih regija na temelju Zakona o regionalnom razvoju. Sukladno s podjelom Republike Hrvatske na dvije prostorne jedinice za statistiku 2. razine, odlukama se predlaže osnivanje Partnerskog vijeća Jadranske Hrvatske i Partnerskog vijeća Kontinentalne Hrvatske. Članovi Partnerskog vijeća su dva predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te po jedan predstavnik Ministarstva financija; Ministarstva gospodarstva; Ministarstva rada i mirovinskoga sustava; Ministarstva uprave; Ministarstva kulture; Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture; Ministarstva poljoprivrede; Ministarstva turizma; Ministarstva zaštite okoliša i prirode; Ministarstva zdravlja; Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja; Ministarstva socijalne politike i mladih; Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta; Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske; Hrvatske zajednice županije; Udruge gradova; Udruge općina; Hrvatske gospodarske komore; Hrvatske obrtničke komore; Hrvatske poljoprivredne komore; Hrvatske udruge poslodavaca; Hrvatske turističke zajednice; sindikata; udruga koje djeluju u području zaštite okoliša ili održivog razvoja; udruga mladih, te pet članova partnerskog vijeća za područje županije na čijem području se nalazi urbana aglomeracija te četiri člana partnerskog vijeća za područje ostalih županija s područja statističke regije i dva predstavnika znanstvene zajednice.

Što se tiče Izvješća o obavljenoj reviziji učinkovitosti sprječavanja i otkrivanja prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Vlada će Hrvatskome saboru predložiti da prihvati navedeno Izvješće. Ministar financija Zdravko Marić napomenuo je da su predmet revizije bile politike i postupci sprječavanja i otkrivanja prijevara te aktivnosti koje trgovačka društva poduzimaju kako bi spriječila i otkrila prijevare. Revizijskim postupcima obuhvaćeno je postupanje u 2014. godini. Državni ured za reviziju utvrdio je da je sedam društava poduzimalo potrebne aktivnosti, 84 društva je poduzimalo aktivnosti, ali su tu potrebna određena poboljšanja, a 15 društava nije poduzimalo aktivnosti te su na tom području potrebna značajna poboljšanja. „U tom smislu dane su brojne preporuke, čija bi provedba pridonijela uspostavi standarda ponašanja koji bi smanjio mogućnost prijevara, utjecao na svijest rukovoditelja i drugih zaposlenika o mogućnosti pojave prijevara, kao i njihovoj obavezi izvještavanja u sumnji na prijevaru“, zaključio je ministar.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje predložio je da se usvoji Izvješće o radu Povjerenstva za poticanje alternativnog i izvansudskog rješavanja sporova za 2015. godinu. „Zadaća Povjerenstva je razmatranje predmeta u kojima je jedna od stranaka u sporu Republika Hrvatska, kao i predmeta u kojima je jedna od stranka u sporu pravna osoba čiji je jedini osnivač ili član Republika Hrvatska, odnosno imatelj udjela u pretežitom dijelu, te davanje preporuka odnosno prijedloga o načinu rješavanja pojedinog spora“, rekao je ministar Šprlje. Naglasio je da je tijekom 2015. godine znatno smanjen broj prijedloga dostavljenih Povjerenstvu na razmatranje, a potrebna očitovanja su izostala ili su stizala sa zakašnjenjem, što je onemogućilo učinkovit rad Povjerenstva „Zadužena tijela nisu dostavila očitovanja o poduzetim mjerama u predmetima u kojima je Povjerenstvo na prijašnjim sjednicama dalo preporuke koje mjere treba poduzeti kako bi se dobilo najpovoljnije moguće rješenje spora za Republiku Hrvatsku, pa je potrebno dodatno unaprijediti komunikaciju radi učinkovitijeg i aktivnijeg rada Povjerenstva odnosno aktivnog promoviranja mirnog rješavanja sporova u predmetima koje je Povjerenstvo nadležno razmatrati“, naglasio je ministar. Dodao je da ukupna vrijednost predmeta sporova razmatranih na Povjerenstvu tijekom 2015. godine iznosi približno dva milijuna kuna, ali je istaknuo da je stvarna visina iznosa znatno viša s obzirom na to da u iznos nisu uključene kamate ni troškovi postupka.

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić govorila je o Zahtjevu Ustavnog suda Republike Hrvatske, za dostavu obavijesti u vezi s pokretanjem postupka izmjena, dopuna ili donošenja novog Obiteljskog zakona, s obzirom na prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske Obiteljskog zakona. Kazala je da je Ustavni sud zaprimo deset prijedloga, koji osporavaju ustavnost čitavog niza odredbi Obiteljskog zakona, među kojima su odredbe koje uređuju informirani pristanak djeteta na medicinske zahvate, zaštitu obiteljskog doma, način uređivanja roditeljske skrbi nakon razvoda braka roditelja, ostvarivanje osobnih odnosa djeteta s roditeljem, pravni položaj izvanbračne zajednice, ostvarivanje prava osoba lišenih poslovne sposobnosti i drugo. „Ministarstvo socijalne politike i mladih je u prijedlogu očitovanja navelo da će osnovati radnu skupinu stručnjaka s područja obiteljsko-pravne zaštite, koja će razmotriti sve učinke koje je Obiteljski zakon proizveo te svaku od pojedinih primjedbi na osporene institute, nakon čega će se zauzeti stav o pristupanju izmjenama, dopunama, odnosno izradi novog Obiteljskog zakona“, kazala je ministrica Juretić.

I na kraju, Ministarstvu gospodarstva – Ravnateljstvu za robne zalihe odobren je iznos od 410.437,50 kuna, za podmirenje troškova za nabavu robe za potrebe migranata, plaćanje troškova prijevoza goriva i plaćanje trošarine na energente za eurodizel gorivo, a Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, iznos od 1.667.171,79 kuna za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave