Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u radnom posjetu Brodsko-posavskoj županiji

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je u Slavonskom Brodu kako Ministarstvo kulture u tome gradu iz proračunskih sredstava s osam milijuna kuna financira ili sufinancira rad institucija u kulturi.

"Veliki je broj projekata koje ovdje financiramo. Samo iz proračunskih sredstava oko osam milijuna kuna. Prijavitelji iz Slavonskog Broda bili su posebno uspješni  na natječajima iz europskog socijalnog fonda. To nije samo financijski nego i programski iskorak jer se povezuju različiti institucionalni i izvaninstitucionalni partneri", rekla je ministrica Obuljen Koržinek, koja boravi u radnom posjetu Brodsko-posavskoj županiji.

Dodala je da se kroz EU projekte i iskustvo korisnika stvara prostor za zapošljavanje ljudi, koji potom postaju i inicijatori novih EU projekata.

Kada je riječ o podršci izvaninstitucionalnim aktivnostima, ministrica je nakon sastanka sa slavonskobrodskim gradonačelnikom Mirkom Dusparom, naglasila da ministarstvo za amaterske programe u Slavonskom Brodu daje oko 300 tisuća kuna, napomenuvši da postoje i drug izvori financiranja programa u kulturi poput zaklade "Kultura nova".

Gradonačelnik Duspara istaknuo je da su EU fondovi otvorili prostor za dodatno povlačenje sredstava. "U dva projekta (Galeriokaz i Cooltura u centru) Grad je dobio oko četiri milijuna kuna. U razgovoru smo zaključili da ima još prostora za stvari koje bi mogle upotpuniti scenu Slavonskog Broda i
Brodsko-posavske županije", rekao je Duspara.

Prema gradonačelnikovim riječima jedan od projekata koji se pripremaju je i onaj vezan uz bibliobus za ruralna područja županije. Dodao je da samo pet općina u Brodsko-posavskoj županiji ima svoje knjižnice, a cilj je da se pristup knjigama omogući svim stanovnicima ove županije.

Tijekom posjeta Slavonskome Brodu ministrica je otvorila izložbu "Naših prvih 60 godina" u Državnom arhivu u prigodi 60. godišnjice njegova rada, a razgovarat će i sa županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem.

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek