Ministrica Murganić: Financirat ćemo osobne asistente za 500 osoba s invaliditetom

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/listopad/21 listopada/H20161021000367.png

Petstotinjak osoba s invaliditetom koje ostvaruju pravo na osobnog asistenta, i dalje će imati osobnog asistenta jer će potrebne troškove do sklapanja novog ugovora pokriti Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, najavila je u petak ministrica Nada Murganić.

Ministarstvo je pronašlo rješenje za premošćivanje tog razdoblja pa do kraja mjeseca planira potpisati dodatke ugovorima s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije, koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, rekla je ministrica Murganić na konferenciji za novinare tijekom svog prvog radnog dana na toj dužnosti.

Ministarstvo je kontaktiralo svaku od 51 udruge koje provode taj projekt, kako bi prikupilo podatke o njihovim potrebama i trajanju postojećih ugovora, budući da neki istječu za nekoliko dana, a neki za mjesec i više dana. Raspisivanje novih natječaja očekuje se u prvom tjednu studenoga jer je dokumentacija potrebna za raspisivanje novog natječaja skoro dovršena.

Ministrica Murganić je najavila kako se broj korisnika osobnog asistenta namjerava povećati s 500 na 750, a novi će ugovori biti potpisani na dvije godine.

"Projekt daje mogućnost proširenja broja korisnika usluge za 250, odnosno na ukupno 750 korisnika. Vidjet ćemo u natječajnoj dokumentaciji, jer udruge imaju različite potrebe, broj korisnika i financijsko iskazivanje. To je dosta složen proces, no u ovoj fazi, ovako brzo od jučerašnjeg dana, trebali bi biti zadovoljni da ozbiljno i odgovorno radimo na sanaciji štete", kazala je Murganić.

Smatra da kod osoba s invaliditetom treba težiti ujednačavanju njihovih prava i kriterija po kojim ih ostvaruju, te odrediti osnovni standard koji bi im država trebala osigurati.

Problem s financiranjem osobnih asistenata osoba s invaliditetom nastao je jer 28. listopada završava jednogodišnji projekt, kojim je lani osigurano preko 25 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za usluge osobnog asistenta za preko 500 osoba s invaliditetom, a novi natječaj još nije raspisan.

Tekst i foto: Hina 



Pisane vijesti | Nada Murganić