Ministrica Murganić: Gospodarski rast i dobro plaćena radna mjesta preduvjeti su za stvaranje novih mladih obitelji

  • Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/13 srpnja/2 sjednica vijeća za demografsku revitalizaciju/2. sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske.jpg

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, danas je u Banskim dvorima, održana druga sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar zdravstva Milan Kujundžić i državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota.
 
U izjavi za medije, ministrica Nada Murganić naglasila je da demografska revitalizacija nije zadaća samo jednog ministarstva, već se tiče svakog segmenta društva te se stoga se mora voditi kroz integriranu i usklađenu međuresornu suradnju. 
 
Izvijestila je da je na današnjoj sjednici bilo riječi o provedbi ranije dogovorenih mjera za demografsku revitalizaciju te o zadaćama koje se trebaju ostvariti do kraja godine, s projekcijama za buduće razdoblje.
 
Ministrica Murganić posebno zabrinjavajućim je ocijenila iseljavanje mladog stanovništva, ali i dodala kako nema jedne mjere koja bi bila učinkovita i odmah dala rezultate.
 
Naglasila je da su gospodarski rast te kvalitetna i dobro plaćena radna mjesta preduvjeti za stvaranje novih mladih obitelji.
 
Ministrica je podsjetila i na Vladine mjere koje su poduzete u cilju demografske revitalizacije i pomoći mladim obiteljima, od povećanja iznosa oslobođenja poreza na dohodak koji raste s brojem djece, preko Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, do izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.
 
Kazala je i da je danas dogovoreno da će se sjednice Vijeća održavati svaka dva mjeseca, a u rujnu će se održati sastanak sa županima te predstavnicima gradova i općina, s obzirom da postoje i državne politike koje s njima treba zajedno razraditi. „Odredili smo tim koji će svakodnevno raditi, to će biti operativci imenom i prezimenom zaduženi iz svakog pojedinog ministarstva, s obzirom da za bilo koju mjeru treba imati i dobro razrađene zakonske podloge, odnosno izmjene zakona, a to je posao koji zahtijeva vrijeme“, zaključila je ministrica Murganić.

Državni tajnik za demografiju Marin Strmota izvijestio je da nakon određenih mjera na području demografije i oporavka kroz mjere demografske politike, slijedeće mjere koje su dogovorene tiču se predškolskog odgoja i obrazovanja, paketa mjera usklađivanja poslovnog i privatnog života, odnosno usluga za djecu i obitelj.  „Vezano za mjere koje se tiču predškolskog odgoja i obrazovanja, krenuli bi s povećanjem kapaciteta vrtića, daljnjom institucionalizacijom predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i uređivanjem i usklađivanjem radnog vremena s tržištem rada“, kazao je .

Govoreći o mjerama usklađivanja privatnog i poslovnog života, državni tajnik Strmota istaknuo je da treba voditi računa o smjernicama iz direktiva Europske unije, a tu se u prvi plan stavljaju fleksibilni oblici radnog vremena, tzv. „family- friendly policies“, sve što se nadovezuje na tržište rada na korist samoj obitelji.

Državni tajnik izvijestio je da već postoji zacrtan hodogram te se kreće u pregovore s čelnicima općina i gradova koji su zaduženi za vrtiće. „Nadamo se da bi uz podršku jedinica lokalne samouprave i uz financijsku potporu iz EU fondova mogli proširiti i ojačati mrežu predškolskog odgoja i obrazovanja“, dodao je.

Na kraju, naglasio je da demografske mjere ne mogu same po sebi riješiti problem, već moraju paralelno pratiti ekonomsku priču kako bi se stvorila sigurnost važna za zasnivanje novih obitelji.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković