Ministrica Murganić: U sustavu nužna adekvatna međuresorna suradnja

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić ustvrdila je kako je u sustavu nužna adekvatna međuresorna suradnja te kazala kako će se o smjeni ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesne Burčul odlučiti nakon što Upravno vijeće prouči nalaz slučaja.

"Vidjelo se iz nalaza, što mi je drago, da je drugi dio stručnog nadzora bio sveobuhvatan. On je kroz analizu rada zaposlenih u Centru za socijalnu skrb pokazao problem neadekvatne međuresorne suradnje, a o tome bi djelatnici trebali i progovoriti", poručila je.

Ravnateljica Burčul ima se pravo očitovati

Kazala je da svi moraju priznati svoje propuste kako bi se moglo raspravljati o propustima drugih. Murganić dodaje da svi - i socijalni radnici i ministarstvo - moraju ići u smjeru osnaživanja sustava.

Na pitanje tko će sada brinuti o djeci, Murganić je odgovorila da su oni odgovorni za djecu, ali i da bi ih trebalo zaštiti te s njih skinuti fokus javnosti, samo prateći njihov oporavak i ozdravljenje.

Komentirala je i to što danas nije smijenjena ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vesne Burčul rekavši da ju to nije iznenadilo jer je procedura takva.

"Upravno vijeće je dobilo taj nalaz koji moraju proučiti, a svakako ga treba dobiti i ravnateljica koja se ima pravo očitovati. Nama je stalo da se provede zakonska procedura, ali i korektan odnos", rekla je.

Murganić je kazala da joj je drago što su je podržali predsjednica i premijer Hrvatske kada ju je javnost pozvala da podnese ostavku.

"Takav je moj resor, kojemu sam na čelu, često to propituju politički akteri, ali ja nisam previše opterećena zbog toga. Na ovo sam mjesto došla na poziv Vlade i uz podršku saborske većine i istim ću putem, ako će doći do toga, i otići", rekla je.

Kad je u sustavu teško, najlakše bi bilo otići

Dodala je kako bi sada najlakše bilo otići, kada je u sustavu jako teško, no i da se upornim radom može napraviti mnogo više.

"Dobro je  što smo progovorili i o tome da sami ne možemo zbrinjavati ovako tešku i složenu problematiku, a mišljenja sam da moramo analizirati naše propuste jer bez toga nećemo moći napredovati", zaključila je ministrica Murganić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nada Murganić