Ministrica Murganić: Usmjereni smo prema građenju društva s nultom stopom tolerancije prema nasilju

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/22 rujna/37388074005_d1d6916964_o.jpg


Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima predstavila je na današnjoj sjednici Vlade usvojen Prijedlog nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji 2017 – 2022. godine.

Na početku konferencije za novinare ministrica je izrazila sućut svim žrtvama nasilja u obitelji koji su na taj način izgubili svoje članove.

Istaknula je da je Vlada, usvojivši upravo danas, na nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama, Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji za petogodišnje razdoblje "poslala jasnu poruku da ovaj Dan obilježavamo na pravi način i da smo usmjereni prema građenju društva s nultom stopom tolerancije prema nasilju".

Ministrica je navela da je riječ o dosad četvrtoj strategiji u koju je Ministarstvo ugradilo dodatne mjere i aktivnosti s ciljem da se poboljšaj situacija u kojoj će se raditi na prevenciji od nasilja, u kojem će se osnaživati i jačati žrtva, pojačati zakonodavni okviri i međuresorna suradnja. "Radit ćemo na psihosocijalnom tretmanu i žrtve, ali i počinitelja nasilja da ne bi bio recidivista, te, što je iznimno važno, na izobrazbi stručnjaka iz međuresorne suradnje, civilnog sektora, kao i na edukaciji i senzibilizaciji javnosti", naglasila je ministrica Murganić.

Strategija obuhvaća sedam područja i ima tridest i tri mjere te su za nju osigurana sredstva u državnom proračunu. O njoj je provedena javna rasprava, koja je uključila sva nadležna tijela i civilni sektor.

"Ponovo želimo poručiti da je nasilje zlo ovog društva, da je prisutno, unatoč jakom zakonodavnom okviru koji imamo jer smo za vrijeme građenja naše suvremene Hrvatske i na temelju Ustava donijeli niz strategija, politika i zakona, no još uvijek ne možemo biti zadovoljni što se tiče ponašanja i suzbijanja nasilja. Ne možemo biti zadovoljni i zbog toga što smo mi koji radimo direktno s obiteljima, itekako svjesni da je nasilničko ponašanje u obitelji prisutno i događa se iza zatvorenih vrata", podvukla je ministrica.

Zaključivši da je nasilje prepoznato kao psihološko, fizičko, seksualno i socioekonomsko zlostavljanje te kao takvo duboko ukorijenjeno negdje u povijesnom shvaćanju odnosa između muškarca i žene, istaknula je iznimnu važnost prevencije i edukacije od najranijih dana upravo da bi se nasilničko ponašanje prepoznalo, da bi se od njega zaštitilo i znalo kome se i kako obratiti.
"Strategiju ćemo u međuresornoj suradnji zajedno s jedinicama lokalne i područne samouprave i civilnim sektorom sustavno provoditi s ciljem da se nasilje svede na najmanju moguću mjeru, zaključila je ministrica.
 

Pisane vijesti | Nada Murganić