Ministrica Murganić za Dnevnik HTV-a: Izmjenama Zakona osnažit će se centri za socijalnu skrb i uvesti obiteljski centri

Gostujući u Dnevniku HTV-a, ministrica Nada Murganić rekla je da su u nadležni Centar za socijalnu skrb u Zadru poslane dvije inspekcije - jedna je vršila upravni nadzor, što se tiče organizacije rada centra. 

"Nadzor od strane Komore socijalnih radnika još traje. Ona će utvrditi rad i kompetenciju pojedinih stručnih radnika, da se vidi koliko je tko odgovoran u procesu nadzora nad ovom obitelji. Očito je da je ova obitelj zahtijevala kontinuiranu skrb i brigu, ne samo od strane Centra za socijalnu skrb nego od svih aktera i predstavnika sustava", rekla je ministrica Nada Murganić.  

Objasnila je da je smjenu ravnateljice predložila jer je upravni nadzor pokazao teške propuste ravnateljice u smislu organizacije rada, kontrole zaposlenih, kontrole predstavnika stručnih službi, omogućavanja da centar dobije i druge oblike pomoći, npr. osobe koje bi bile voditelji stručnog nadzora nad izvršavanjem roditeljske skrbi, organiziranje i slanje radnika na edukacije.

Naglasila je da nitko nije mogao predvidjeti mogućnost takvog monstruoznog čina, ali da su djelatnici Centra trebali vidjeti da uvjeti stanovanja, skrbi za djecu i drugi uvjeti nisu dobri, a osobito zbog toga jer je prvo dijete bilo izuzeto iz obitelji, zbog nedostatne roditeljske skrbi.

Dodaje da će ozlijeđena djeca fizički brzo zacijeliti, ali da će biti teško psihički traumatizirana te će im trebati kontinuirana psihološka i psihijatrijska podrška.

"Kao ministrica sam odgovorna za to da se sustav postavi na zdrave temelje. Godinama je to bio zapušten sustav. Došla sam pomoći, ja dolazim iz tog sustava. Mojim odlaskom nasilje neće nestati i neće se riješiti svi problemi", rekla je Murganić. 

Navela je poboljšanja koja su dosad provedena u sustavu socijalne skrbi - povećan je broj kadrova, naknade obiteljima, radi se na širenju usluga. Posebno je istaknula povećanje plaća radnicima u sustavu socijalne skrbi, koji su imali 20-25% manje plaće u odnosu na iste kadrove u drugim javnim službama. Novi zakon kojim će se osnažiti centri za socijalnu skrb te uvesti obiteljski centri koji će se baviti osnaživanjem obitelji najavila je u prvoj polovici ove godine.

Izvor: HRT



Pisane vijesti | Nada Murganić