Ministrica Nataša Tramišak o tome kada će stići novac iz Bruxellesa: "Dio je već stigao"

Građane zanima kada će stići novac iz Bruxellesa, tko će na njega imati pravo, a tko ne. Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago o tome je razgovarao s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak.
 
Dio novca je već stigao, uglavnom za Zagreb, a 10 milijardi iz Fonda oporavka trebao bi stići sredinom godine.
 
Prema informacijama kojima raspolaže, ministrica Tramišak kaže da su projekti već spremni, a poduzetnici čekaju da ministarstvo raspiše pozive.
 
Ideja EK je bila da se odmah u prvoj godini 80 posto sredstava upumpa u gospodarstvo. Tramišak kaže da kod ulaganja novca treba naći balans između javnih i privatnih investicija.
 
Za zahtjeve i isplate postoje jasna pravila i procedure, kaže ministrica te dodaje kako su Europska komisija i Hrvatska pojednostavnile procedure.
 
"Više se poduzetnike ne promatra u kontekstu zakona o javnoj nabavi jer oni nisu javni obveznici, oni značajno ulažu i svoja privatna sredstva", kazala je.
 
"Zagreb je dobio novac za potres, taj novac je za obnovu javne infrastrukture, treba se potrošiti u roku od 18 mjeseci", kazala je Tramišak koja tvrdi da postoje zaštitni mehanizmi protiv napuhavanja troškova, a za Zagreb je dogovoreno da se zgrade mogu obnavljati i kvalitetnije osim vraćanja u prvobitno stanje.
 
"Razliku ćemo financirati ili iz državnog proračuna ili višegodišnjeg financijskog okvira", kazala je Tramišak.
 
Za prijavu štete od potresa na Banovini imamo rok od 12 tjedana, može li Hrvatska i ranije podnijeti zahtjev Bruxellesu za novac za obnovu. Ministrica kaže da postoji iskustvo za prijavu, da se znaju procedure te stručnjaci na terenu procjenjuju štete pa bi sve trebalo biti prijavljeno EK do kraja veljače.
 
Što se tiče štete od potresa u Banovini, prema neslužbenim procjenama, ona iznosi 45 milijardi kuna, a Hrvatska može dobiti maksimalno šest posto od tog iznosa.
 
"Ako se u projektu utvrde nepravilnosti, onda se korisniku neće ni isplatiti novac iz državnog proračuna niti slati na provjeru Komisiji", objašnjava ministrica te smatra da su lokalni dužnosnici "osvijestili važnost transparentnog provođenja postupka javne nabave i da grešaka u budućem periodu neće biti".
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Pisane vijesti | Nataša Tramišak