Ministrica Obuljen Koržinek: Potrebna koordinirana pomoć u zaštiti ukrajinskih kulturnih dobara

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je danas da je potrebna koordinirana akcija pomoći u zaštiti ukrajinskih kulturnih dobara, o čemu je razgovarala i s ministrima kulture EU te međunarodnim organizacijama, a održan je i prvi online sastanak hrvatskih i ukrajinskih stručnjaka.

„Prvi online sastanak hrvatskih muzealaca, konzervatora i restauratora s ukrajinskim kolegama iskorišten je“, rekla je Obuljen Koržinek novinarima prije sjednice Vlade, „za brojna pitanja ukrajinskih kolega, posebno o zaštiti in situ, o pristupu evakuaciji, o nabavci protupožarnih aparata koji u slučaju požara i nužnosti gašenja neće uništavati umjetnine“.

„Mi smo prethodno ukrajinskim kolegama poslali sve priručnike koje smo u rujnu 1991. proizveli u Hrvatskoj kako bismo omogućili svima da po standardima i jasnim uputama rade zaštitu na licu mjesta, evakuaciju i slično“, rekla je ministrica.

O potrebi koordinirane akcije pomaganja ukrajinskim kolegama razgovarala je prošli tjedan s ministrima kulture EU:

"Čula sam se i s UNESCO-om, s ALIPH-om, koji je kao organizacija do sada osigurao dva milijuna dolara i u sljedećim danima ćemo nastaviti s tom koordinacijom kako bismo pomogli i kod nabavke materijala koji je potreban za ove hitne evakuacije i zbrinjavanje", kazala je.

Istaknula je da je jako važno "što je na našu inicijativu ukrajinskim kolegama ponuđeno da se evakuira što više inventarnih knjiga i da ih mi i druge članice digitaliziramo jer znamo da poslije svakog ovakvog rata, agresije, dolazi do porasta nelegalne trgovine, dolazi do pljačke umjetnina i onda je posjedovanje digitalnih inventara jako važno i za Interpol i za carinske službe".

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek