Ministrica Obuljen Koržinek pozvala zastupnike EP-a da podrže Direktivu o zaštiti autorskih prava

Uoči glasovanja u Europskom parlamentu o prijedlogu Direktive o zaštiti autorskih prava na jedinstvenom digitalnom tržištu sljedeći tjedan, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon sastanka s predstavnicima kulturnog i kreativnog sektora pozvala je zastupnike Europskog parlamenta da podrže stavove autora i kreativaca glasujući za usvajanje direktive.
 

Europski parlament sljedeći tjedan glasuje o direktivi oko čijih se članaka 11. i 13., koji daju pravo medijskim izdavačima da monetiziraju svoje sadržaje na internetskim stranicama, vodilo žestoko lobiranje između medijskih kuća i kreativne industrije te internetskih tehnodivova.
 
Ministrica Obuljen Koržinek sastala se u četvrtak tim povodom s predstavnicima Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, Hrvatske diskografske udruge, Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava.
 
"Pozivamo europarlamentarce da podrže ovu direktivu te da slijede stav autora i kreativaca te da podrže ono što i oni smatraju da je dobro za kreativnu industriju", izjavila je Obuljen Koržinek medijima nakon sastanka.
 
Dodala je da je Vlada tijekom cijelog rada na direktivi bila uz stavove hrvatskih autora i kreativaca.
 
"Pred nama je glasanje o tekstu koji je iznimno balansiran, koji će primjereno zaštiti autore na digitalnom tržištu, a istovremeno u određenom dijelu osigurati liberalniji pristup sadržajima zaštićenim autorskim pravima za potrebe obrazovanja", izjavila je ministrica.
 
Potvrdila je da ima saznanja da će članovi Europske pučke stranke, u čijem zastupničkom klubu su i HDZ-ovi europarlamentarci, glasati za direktivu.
 
Izvor: Hina
 

Pisane vijesti | Kultura | Nina Obuljen Koržinek