​Ministrica Obuljen Koržinek u Splitu sa županom Bobanom o projektima u kulturi

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek razgovarala je u ponedjeljak u Splitu sa županom Blaženkom Bobanom o projektima u kulturi koje je županija pripremila za sljedeće višegodišnje razdoblje, a tom je prigodom među ostalim istaknula izgradnju muzeja na tvrđavi na Visu.
 
Nakon sastanka sa županom ministrica je novinarima izjavila kako su predstavljene pripreme projekata koje županija namjerava poduprijet za sljedeće višegodišnje financijsko razdoblje. Istaknula je i projekt izgradnje novog muzeja na tvrđavi na Visu, lokalitet Salone, što je trajna tema županije, Grada te splitskog Arheološkog muzeja, kojemu je 90 posto stručnog fokusa  predstavlja Salona-  daljnje istraživanje i predstavljanje tog antičkog lokaliteta.
 
"Razgovarali smo i o lokalitetu stećaka, a svakako bih spomenula ono što je komunicirano prije desetak dana, a to je da se u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pokreće novi projekt financiranja poljoprivrede na arheološkim, odnosno zaštićenim kulturno-povijesnim lokalitetima.
 
Splitsko-dalmatinska županija je županija najbogatija kulturnom baštinom koja ima tri lokaliteta upisana na UNESCO-ovu popisu i u odnosu na druge županije ima nerazmjerno veliki broj gradova i općina", rekla je ministrica Obuljen Koržinek. Dodala je da je to jedina županija za koju postoje tri konzervatorska odjela, što svjedoči o intenzitetu i bogatstvu kulturne baštine, te kako su svjesni da koliko god u nju ulažu - nikada neće biti dovoljno, zbog čega se moraju utvrditi prioriteti i u skladu s mogućnostima i dalje ulagati u kulturnu baštinu zbog njezine vrijednosti, zbog važnosti za zajednicu te zbog velikih potencijala u privlačenju turista.
 
Župan Blaženko Boban je rekao kako je s ministricom razgovarao o temama vezanim uz kulturnu baštinu na području Splitsko-dalmatinske županije, i to o Saloni i njezinu funkcioniranju unutar novog operativnog programa te o arheološkom lokalitetu stećaka Crljivici u Cisti Provo pod UNESCO-ovom zaštitom.
 
Po već izrađenoj projektnoj dokumentaciji, potrebno je premjestiti jedan dio državne ceste kako bi se lokalitet mogao definirati samostalno kao lokalitet, a da ga ne presijeca prometnica.
Ministricu smo izvijestili i da smo pripremili projektnu dokumentaciju za pustinju Blaca na Braču, rekao je župan Boban i dodao da su se pripremili i za Muzej kulturne baštine na Hvaru. Rekao je da im je ministrica rekla kako zbog potresa u Zagrebu i na Banovini moraju pričekati s pripremama projektne dokumentacije.
 
Na novinarsko pitanje kakva je situacija s novcem iz europskog Fonda solidarnost i je li posljednjih dana bila kakva isplata, ministrica je odgovorila da je bilo dosta kakofonije u javnosti. Dodala je da je ona zadovoljna kako se odvija isplata te da će se u predviđenim rokovima obaviti isplate onako kako je i planirano.
 
"Prvi zahtjevi za nadoknadu sredstava odnosili su se uglavnom na manje troškove demontaže sanacija, a sada imamo ubrzavanje povlačenja na tjednoj razini. Sada ćemo s ovim tjednom biti na dvostrukom iznosu u odnosu na ono što je bilo prije dva tjedna. To je neka normalna dinamika i svatko dobronamjeran tko zna kako se realiziraju takvi projekti zna da se tu događa jedno značajno ubrzanje kada krenu veliki radovi", odgovorila je ministrica Obuljen Koržinek.
 
Izvor: Hina
 

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek