Ministrica Opačić potpisala Sporazum o otpisu duga s agencijama za naplatu potraživanja

Slika /Vijesti/2015/veljača/16 veljače/Potpisivanje ugovora s Agencijama.jpg

"Obavili smo razgovor s pet agencija za naplatu potraživanja koje će se priključiti Sporazumu o oprostu duga najsiromašnijim građanima. Radi se o oko 6.900 ljudi kojima će, ako udovoljavaju kriterijima iz sporazuma, dugovi biti oprošteni", istaknula je potpredsjednica Opačić.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić potpisala je Sporazum o oprostu duga najsiromašnijim građanima s predstavnicima agencija za naplatu potraživanja, čime se broj vjerovnika koji su se priključili projektu oprosta dugova popeo na dvjesto.

"Do sada je 16.500 građana dobilo potvrdu o zadovoljavanju prvog kriterija za oprost duga - da su u blokadi duže od godinu dana", dodala je potpredsjednica Opačić.

Predsjednik Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja Matija Arapović ustvrdio je da su agencije i dosad vodile računa o socijalno ugroženim građanima."Sporazum je samo formalizacija tih modela koje su agencije već provodile", rekao je Arapović, direktor tvrtke za naplatu potraživanja Prima Solvent.Po njegovim riječima, u Hrvatskoj je registrirano dvadesetak tvrtki koje se bave tim poslom, no od toga je tek njih pet-šest relevantno.

Na novinarsko pitanje o ustavnoj tužbi udruge Blokirani, koji tvrde da je Vladin model oprosta duga neustavan, potpredsjednica Opačić je odgovorila kako smatra "zločestim zaustavljati projekt koji pomaže najugroženijima". "Riječ je dobrovoljnom sporazumu, ne o aktu prisile, pa ustavna tužba pokazuje ljudsku zločestoću prema onima koji najteže žive i kojima nastojimo olakšati situaciju", poručila je potpredsjednica Opačić. U Ministarstvu ističu da ni jedno dugovanje nakon 31. rujna prošle godine ne može biti preneseno na neku od agencija za naplatu potraživanja, te da su predmet pregovora bila samo ona dugovanja koja su na agencije prenijeta prije 31. rujna.

(Hina) 

Pisane vijesti | Socijalna politika