Ministrica Pejčinović Burić: Najviši hrvatski dužnosnici jasno osudili Tajanijevu izjavu i revizionizam

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić reagirala je na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koji je u Basovizzi Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima, okarakteriziravši reakcije službenog Zagreba primjerenima, jakima i odgovarajućima.

Ministrica kaže da su najviši hrvatski dužnosnici već jasno osudili Tajanijevu izjavu i revizionizam, nakon čega se predsjednik Europskog parlamenta u više navrata ispričao.
 
Da je najučinkovitiji, najbrži i najbolji način bila izjava premijera Andreja Plenkovića, smatra ministrica Pejčinović Burić.
 
"Jedina primjerena reakcija je bila izravno osuditi govor koji nije primjeren, izravno zvati gospodina Tajanija, izraziti negodovanje, žestoko negodovanje i tražiti da javno ospori svoje riječi", rekla je ministrica pa istaknula: "To  je premijer odmah napravio".
 
Odgovori drugim sredstvima kao što su diplomatska nota, razgovori s veleposlanicima nisu mogući, odgovorila je ministrica vanjskih i europskih poslova na novinarsko pitanje planira li diplomacija poduzeti druge korake, pošto se Tajani ispričao onima koji su krivo protumačili njegove riječi. 

"Nota se nema kome slati. Tajani nije izabrani dužnosnik Italije, on je predsjednik Europskog parlamenta. Nema sljedećeg koraka koji se može u diplomatskom smislu može napraviti", kaže ministrica.
 
Osvrnuvši se na pisma koja je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović uputila Tajaniju i predsjedniku Italije Sergiu Mattarelli, ministrica je pojasnila da, s obzirom na ovlasti predsjednice, ona takvo što može učiniti.
 
"Sasvim je u redu da to predsjednica učini, to je legitiman način da se izrazi dodatna zabrinutost", kazala ministrica Pejčinović Burić.
 
Izvor: Hina / N1 / Vlada RH

Pisane vijesti | Marija Pejčinović Burić