Ministrica Šikić: Ispravit ćemo nepravdu nanesenu osobama s Downovim sindromom

Ministrica rada i mirovinskog sustava dr. sc. Nada Šikić je na početku sjednice Vlade stala u obranu prava osoba s Downovim sindromom. 

Jedinstveno tijelo vještačenja unutar ZOSI-a je u siječnju 2015. počeo s radom potpuno neorganizirano, s neadekvatnim metodologijama te su kršena osnovna ljudska prava. Već smo poduzeli konkretne mjere za rješavanje problema, imenovana je nova Uprava ZOSI-a i rade se nove metodologije vještačenja.
 
 "Sasvim je sigurno da su osobe s Down sindromom nepravilno i nepravedno isključene i izuzete od prava kojem pripadaju. I to će u najskorijem roku biti ispravljeno", istaknula je na sjednici Vlade ministrica Šikić.

Novo ravnateljstvo ZOSI-a, kojeg je Vlada imenovala 05. svibnja 2016., u suradnji s nadležnim Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava krenulo je u reorganizaciju sustava medicinskog vještačenja kojom će se  vratiti i značajno poboljšati razina zaštite prava zdravstveno i socijalno ugroženih uključujući osobe s Downovim sindromom.

Vještačenje djece s Downovim sindromom u postupku ostvarivanja prava iz sustava socijalne skrbi (pravo na osobnu invalidninu) se provodi temeljem Uredbe o metodologijama vještačenja koja je stupila na snagu 1. siječnja 2015. uz manje izmjene u listopadu 2015. U toj Uredbi je novo vodstvo ministarstva već stupanjem na dužnost uočilo niz nepravilnosti, nelogičnosti, kao i neusklađenost s pravilima medicinske struke. Uredba također nije bila dobro usklađena sa Zakonom o socijalnoj skrbi te pravilnicima HZZO-a i HZMO-a.

Upravo je takvo stanje bilo povod postavljanju novog ravnateljstva u Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) koje je odmah pokrenulo proces reorganizacije sustava koji uključuje i izmjenu postupka navedenog medicinskog  vještačenja. Ovim promjenama će ZOSI i nadležno Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava ne samo vratiti već i značajno poboljšati razinu zaštite prava osoba s Downovim sindromom. Tim izmjenama, u cilju podizanju razine zaštite prava, biti će obuhvaćene i sve ostale socijalno ili zdravstveno ugrožene skupine.

Za kraj istaknimo da je ova vrlo osjetljiva problematika djece s Downovim sindromom samo djelić velikog problema u Sustavu socijalne skrbi nastalog nakon 1. siječnja 2015. kad je donošenjem Uredbe i formiranjem Jedinstvenog tijela za vještačenje (JTV) unutar ZOSI-a  izrazito usporena i otežana realizacija prava najosjetljivijih i socijalno najugroženijih društvenih skupina našeg društva. ZOSI i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i svi njihovi stručnjaci i djelatnici odlučno su započeli s rješavanjem zatečenih problema.

Više o ZOSI-u
Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) je ustanova u kojoj liječnici vještaci, specijalisti različitih profila, u vijećima sa stručnim suradnicima nemedicinskim vještacima (socijalni radnici, psiholozi, edukatori-rehabilitatori, logopedi, pedagozi)  vještače osiguranike i korisnike prava iz nekoliko sustava (HZMO, HZZO, Sustav socijalne skrbi, Ministarstvo branitelja).
 

Pisane vijesti