Ministrica Šikić o sastanku sa sindikatima: Našli smo zajedničku platformu za suradnju

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/23 veljače/DSC_6412.jpg

Danas su se u Banskim dvorima održali sastanci predstavnika Vlade Republike Hrvatske s predstavnicima sindikata javnih službi te sa predstavnicima sindikata državnih službi. 

Predstavnici Vlade na sastancima bili su ministar financija Zdravko Marić, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministar zdravlja Dario Nakić, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Stipe Mamić i pomoćnik ministrice rada i mirovinskoga sustava Mario Bebić.

Ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić nakon sastanka kazala je da je danas otvoren socijalni dijalog sa partnerima te da se razgovaralo o prezentaciji državnog proračuna za 2016., 2017. i 2018. godinu, planu reforme javne uprave te novom Zakonu o plaćama. „Našli smo zajedničku platformu za suradnju“, kazala je ministrica.

U ime sindikata javnih službi okupljenim je novinarima dao izjavu Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske: „Današnji sastanak je ponovno uspostavljena praksa da prije donošenja proračuna ministar financija sindikatima prezentira okvire za donošenje proračuna za 2016. godinu, kao i projekcije za 2017. i 2018. godinu. Dodao je da su sindikati zadovoljni time što su kao socijalni partneri uvaženi i ponovno za stolom kad se govori o važnim pitanjima. „Na sastanku smo otvorili sva reformska pitanja, koja ćemo rješavati za vrijeme mandata ove Vlade, spremni smo biti partneri Vlade i surađivati na svim pitanjima koja će poboljšati naš sustav“, zaključio je.

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske kazao je da je održan preliminarni sastanak između sindikata i Vlade: „Mi kao Sindikat policije Hrvatske smo iznijeli svoje stavove koji su vrlo jasni, predstavnici Vlade te su stavove saslušali“, nastavio je i rekao da će se razgovori nastaviti. „Očekujemo od ove Vlade da bude bolja od prošle“, dodao je. 

Što se tiče dodataka na plaću i samih plaća, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstava unutarnjih poslova Zdravko Lončar istaknuo je da veliki broj službenika u Ministarstvu unutarnjih poslova ima plaće u iznosu od 3 do 4 tisuće kuna, a tu spadaju i policijski službenici srednje stručne spreme, ne računajući dodatke na staž. „Znači, mi smo ministarstvo koje je potplaćeno“, naglasio je. 

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske rekao je da se na sastanku razgovaralo o mnogim temama: „Dotakli smo se pitanja javne uprave i dva sporazuma, o dodacima na plaće 4,8,10 te povećanju osnovice za 6 posto,  ali to su stvari o čemu ćemo u budućnosti razgovarati“, kazao je.

Pisane vijesti | Govori i izjave