Ministrica Vučković u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji uručila ugovore vrijedne 23 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je korisnicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije uručila 13 novih ugovora iz Programa ruralnog razvoja, u ukupnoj vrijednosti većoj od 23 milijuna kuna, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Vučković je istaknula da je investicijska vrijednost projekata za koje su dodijeljene potpore gotovo dvostruko veća te iznosi 42 milijuna kuna, s obzirom da poljoprivrednici ulažu vlastita sredstva u projekte te aktivno rade na njihovom uspjehu. 

Ugovori su uručeni u ponedjeljak u Grubišnom Polju, a kako je Ministarstvo navelo u priopćenju, tu je riječ o pet ugovora o potpori za korištenje obnovljivih izvora energije, jednom ugovoru za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, četiri ugovora za ulaganje u nepoljoprivredne djelatnosti te tri koja se odnose na ulaganja u šumska područja.

"Niz različitih mjera i različitih korisnika, što govori o obujmu ulaganja u sektor i ruralne krajeve te doprinosu mjera ruralnog razvoja", ustvrdila je Vučković u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Zdenki više od 16 milijuna kuna za modernizaciju proizvodnje

Ministrica Vučković je posjetila neke od poslovnih subjekata kojima su dodijeljene potpore - prehrambenu tvrtku Zdenka mliječni proizvodi iz Velikih Zdenaca, tvrtku Duga grana iz Daruvara i poljoprivredni obrt Agro Puškarić u Garešnici.

Kako je izvijestilo Ministarstvo, Zdenki je dodijeljena potpora veća od 16 milijuna kuna kroz operaciju 4.2.1., pri čemu je ukupna investicija veća od 32 milijuna kuna. 

Ovim ulaganjem doći će do izgradnje i opremanja postrojenja za pripremu ledene vode, uspostavit će se automatizirana linija za pakiranje topljenog sira u trokutiće po kojem je Zdenka prepoznata da domaćim i stranim tržištima, a doći će i do ulaganja u novi stroj za proizvodnju maslaca, navelo je Ministarstvo. 

Tvrtka Duga grana bavi se vinogradarstvom i uzgojem šljiva te preradom u rakije i likere, a kroz operaciju 6.4.1. odobrena im je potpora veća od 700 tisuća kuna za ulaganje u opremu i strojeve za preradu, punjenje i skladištenje te nabavku gospodarskih vozila i izradu internetske stranice, pri čemu iznos cjelokupnog ulaganja premašuje milijun kuna. 

Obrt Agro Puškarić proizvodi krumpir na površini od 200 hektara te prodaje crveni i bijeli luk u trgovačkim lancima pod vlastitim brendom, a obrtu je dodijeljena potpora veća od 900 tisuća kuna, pomoću koje planira izgradnju sunčane elektrane. 

"Mjera kojom smo ostvarili sredstva za izgradnju sunčane elektrane će nam uvelike pomoći u smanjivanju troškova pogona. Pored toga, doprinijet će ekološkom aspektu našeg gospodarstva jer se radi o električnoj energiji iz obnovljivih izvora energije bez zagađivanja prirode i još je jedan korak dalje te dodatan doprinos zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede ka zdravijem okolišu“, izjava je vlasnika obrta Marija Puškarića koja se prenosi u priopćenju. 

Ministarstvo je napomenulo i da je do sada za Bjelovarsko-bilogorsku županiju kroz Program ruralnog razvoja ugovoreno više od milijardu kuna kroz nešto više od 15 tisuća projekata, od čega je isplaćeno 787 milijuna kuna.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Marija Vučković