Ministrica Žalac najavila otvaranje trgovine s otočnim proizvodima u Zagrebu

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac jutros je, tijekom obilaska sajma "Hrvatski otočni proizvod" u Zagrebu, najavila da se u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede planira u Zagrebu otvoriti trgovinu za proizvode domaćih otočnih proizvođača.

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića od 27. ožujka do 7. travnja traje sajam "Hrvatski otočni proizvod", na kojem se predstavlja 29 proizvođača. Izlažu proizvođači s otoka Visa, Lastova, Brača, Korčule, Krka, Hvara, Prvića, Raba, Dugog otoka, Para, Rave, Cresa Ugljana i poluotoka Pelješca.

Cilj sajma je poticanje otočne proizvodnje, te promocija proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Sajam su u četvrtak, uz ministricu Žalac, obišli i ministar turizma Gari Cappelli, ministar uprave Lovro Kuščević.

Ministrica Žalac ocijenila je da je važno, u suradnji s gradom Zagrebom, dva puta godišnje organizirati predstavljanje hrvatskog otočnog proizvoda. Najavila je da se u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede planira na Europskom trgu otvoriti trgovinu koja bi bila zanimljiva hrvatskim proizvođačima, koji bi
svakodnevno mogli prodavati svoje proizvode u glavnom gradu.

Kazala je da je do sada oznaku „Hrvatski otočni proizvod” dobilo 297 proizvođača, te smatra da se time sigurno diže konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, posebice otočnih proizvoda.

Ministar turizma Cappelli je izrazio zadovoljstvo što se napokon govori o otocima, na kojima živi više od 120.000 stanovnika, i koji ostvaruju gotovo 30 posto noćenja i dolazaka turista.

„Otočani dokazuju da i svojom proizvodnjom i svojim utjecajem u turističkom dijelu itekako nastupaju i dobro se zastupaju”, rekao je Cappelli, dodavši da neki hotelski lanci na otocima koriste u svojim hotelima i više od 50 posto proizvoda s hrvatskih otoka.

Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Gabrijela Žalac