Ministrica Žalac: Ugovori potpisani u Petrinji, vrijedni više od 74 milijuna kuna, doprinos su revitalizaciji grada

Dva ugovora vrijedna 74,93 milijuna kuna za izgradnju infrastrukture te društvenih i odgojnih objekata potpisana su danas u Petrinji. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac tom je prigodom istaknula da se radi o doprinosu demografskoj i društvenoj revitalizaciji grada.

 Riječ je o projektu unaprjeđenja infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece", vrijednom 40,25 milijuna, te o projektu razvoja male infrastrukture do unaprjeđenja kvalitete života, vrijednom 34,68 milijuna kuna.

 Budući da su u provedbi projekti vrijedni oko 100 milijuna eura, Petrinja  prednjači po korištenju novca iz EU fondova i postaje poželjnija za život. 

 Ministrica Žalac naglasila je posebnu važnost projekta  za predškolski i školski uzrast, s obzirom da se radi o ratom devastiranom području.

 "Zadovoljstvo je raditi na ostvarenju intervencijskog plana u suradnji sa županijama i gradovima u cijeloj Hrvatskoj te ostalim službama uključenim u projekte. Važan je program koji se odnosi i na gospodarstvo, u Petrinji za 67 poduzetnika, jer će to pridonijeti da se ovaj kraj polako gospodarski oporavi. Oko 400 milijuna kuna provedbe europskih projekata u Petrinji i 1,5 milijarda u Sisačko-moslavačkoj županiji govori u prilog tome koliko su se gradonačelnik Dumbović i župan Žinić sa suradnicima angažirali u provedbi projekata EU", rekla je ministrica Žalac.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako Petrinja napokon ima razvojnu šansu. Istaknuo je kako je grad takvu šansu zaslužio. Rekao je kako vjeruje da će se izvođači radova pridržavati dogovorenih rokova te da projekti nisu važni samo za višu kvalitetu života, nego i za opstanak grada i njegovih građana.

 Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo da je takve projekte moguće ostvariti samo modelom suradnje svih zainteresiranih i uz pomoć EU fondova. Dodao je kako se nada da će se autocesta Zagreb-Sisak produžiti do Mošćenice, što bi mnogo značilo za razvoj petrinjskoga kraja.

 Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i EU projekata Tomislav Petric je rekao kako su u pripremi još dva petrinjska projekta "Grad na Kupi". 

 Nakon predstavljanja projekata, kojima je među ostalim predviđeno uređenje prometnica, izgradnja parkirališta, uređenje groblja, izgradnja sportske dvorane, dječjeg vrtića i igrališta u Češkom Selu te drugih objekata, ugovore su potpisali Gabrijela Žalac, Darinko Dumbović i Tomislav Petric. 

(HINA, Vlada)



Pisane vijesti