Ministrica znanosti i obrazovanja: Nema zapinjanja oko kurikuluma


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ustvrdila je danas da nema zapinjanja oko kurikuluma te je izrazila uvjerenje da će sve biti spremno te da će se najesen u sljedeću  školsku godinu moći ući s kvalitetnim kurikulumima.
 
"Sama dinamika pripreme i količine od blizu četrdeset  kurikuluma je proces koji traje, ali sam uvjerena da će velika većina njih biti prihvaćena i objavljena do kraja mjeseca, kao što je rečeno",  izjavila je novinarima ministrica, koja je danas u zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju  potpisala Ugovor o bespovratnim sredstvima za provedbu projekta "Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja iz Europskoga socijalnog fonda", za koji je osigurano gotovo 233 milijuna kuna.
 
Kazala je  da će ugovor omogućiti razvoj inovativnih i fleksibilnih sektorskih i strukovnih kurikuluma temeljenih na potrebama tržišta rada te jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za uvođenje i provedbu kurikuluma.
 
"Sigurna sam da sve ide svojim tijekom i to ćete vidjeti u sljedeća dva tjedna", rekla je ministrica Divjak, dodavši da je dio kurikuluma zaključen i otpremljen u tisak u Narodne novine.
 
Na pitanje o povišenim tonovima između nje i koordinatora Ekspertne radne skupine Radovana Fuchsa na posljednjoj sjednici ERS o kurikulumima, kazala je da  se radi o procesu usuglašavanja u kojem svatko preuzima dio odgovornosti te da se ona i Fuchs poznaju jako dugo i spremni su završiti sve obaveze.
 
Komentirala je i udžbenik povijesti za peti razred eksperimentalnih škola za život u kojem stoji da su britanski znanstvenici uz pomoć izraelskih arheologa analizirali Isusov kostur, na temelju kojega je kreirano stvarno lice Isusa Krista.
 
Jedan dio teksta u tom udžbeniku nije u skladu sa znanstvenim spoznajama i Ministarstvo je upozorilo izdavača Školsku knjigu, koji je promptno izmijenio sadržaj i ispričalo se, kazala je ministrica Divjak. Ocijenila je da se na ovom primjeru vidi prednost digitalnih udžbenika, jer je izmjena odmah stupila na snagu.
 
"Digitalni dio je izmijenjen, a obavijest je otišla prema školama koje imaju fizičke primjerke knjige", ponovila je, dodajući da se radi se malom broju eksperimentalnih udžbenika koji je u upotrebi samo jednu godinu.
 
Izvor: HINA / Vlada
 

Pisane vijesti | Blaženka Divjak