Mir, solidarnost i međunarodna suradnja okosnica su međunarodnoga poretka i stabilnih odnosa u svijetu

  • Slika /Vijesti/2018/11 studeni/11 studenoga/Foto2.jpg

U povodu obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata u Zagrebačkoj katedrali služena je misa kojoj je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Uz predsjednika Vlade bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

Među okupljenima bili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, savjetnik PRH Mate Granić, kao i predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

U izjavi novinarima, predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je 11. studenoga, prije sto godina, u Compiegneu potpisano primjere, kojim je obilježen kraj Prvog svjetskog rata.

„Veliki rat odnio je preko 18 milijuna žrtava, i za Hrvatsku taj kraj, a nakon toga mirovni ugovori koji su uslijedili u potpunosti su promijenili kartu ovog dijela Europe, ali i odredili budućnost svijeta. Uslijedilo je osnivanje Lige naroda, kao i brojne promjene koje su se dogodile u svjetskom poretku“, kazao je premijer.

Naglasio je da su danas zajedno došli s predstavnicima brojnih zemalja čiji su također mnogi vojnici, sinovi i kćeri izginuli u Prvom svjetskom ratu odati počast i pijetet žrtvama.

„I još jednom se prisjetiti onoga što je najvažnije, a to su mir, solidarnost, međunarodna suradnja kao okosnica međunarodnog poretka i stabilnih odnosa u svijetu“, poručio je predsjednik Vlade.

Globalni kompakt nije pravno obvezujući

Predsjednik Vlade Plenković osvrnuo se i Globalni kompakt koji se bavi uređenim i zakonitim migracijama, pojasnivši da će Vlada odrediti tko će Hrvatsku predstavljati u Maroku nakon što informacija koju priprema Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dođe na Vladu.

„Kao što sam neki dan objasnio, predstavit ćemo dokument, objasniti ga, demistificirati, pojasniti sve njegove odredbe, smisao, svrhu, cilj, način izrade, činjenicu da nije pravno obvezujući, da se ne potpisuje i da ne podliježe ratifikaciji ni od strane Vlade ni od strane Hrvatskog sabora. Sve će biti pojašnjeno, svi mogu biti mirni i bez panike i histerije“, kazao je Plenković.

Ostvarujemo dobre rezultate u provedbi Nacionalnog programa reformi

Premijer Plenković rekao je novinarima da se ne kasni s provedbom Nacionalnog programa reformi, pojasnivši da je 92 posto mjera u provedbi, njih oko 150.

„Dio je završen, dio je u tijeku, a samo nekoliko njih je prema kalendaru predviđen u kasnijoj fazi“, dodao je Plenković, podsjetivši da je riječ o dokumentu čiji ciklus traje od travnja do travnja.

„Intenzivnim radom i redovitim konzultacijama s resorima ostvarujemo jako dobre rezultate u provedbi Nacionalnog programa reformi“, poručio je predsjednik Vlade.

Foto: Hina
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković