Miroslav Tuđman je u zadnjih 30 godina sudjelovao u donošenju ključnih i strateških odluka za našu zemlju

  • Slika /Vijesti/2022/01 siječanj/31 siječnja/1Upis.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao na online međunarodnom znanstvenom skupu „Miroslav Tuđman i paradigma znanja“, u organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

„Zaista je nevjerojatno da je prošlo godinu dana od kad nas je napustio. Kao njegovom prijatelju, predsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a izuzetno mi je žao“, kazao je predsjednik Vlade i nastavio:

„Njegovim odlaskom izgubili smo velikog čovjeka, zastupnika, profesora, znanstvenika i možemo slobodno reći, jednog od posljednjih aktera na hrvatskoj političkoj sceni koji je do u detalje znao sva zbivanja od 90-te, ali i ranije, što mu je pomoglo da u svim svojim procjenama i nastupima bude upravo onakav kakva mu je bila  i znanstvena karijera, a to je da na istinoljubiv način pokuša analizirati procese i fenomene s kojima smo bili suočeni kako u Hrvatskoj, tako u našem okruženju, u Europi i globalno“.

Premijer Plenković rekao je da je profesor Tuđman dao poseban doprinos Hrvatskoj demokratskoj zajednici i saborskom klubu svojim nastupima:

„Uvijek su bili odmjereni, dobro pripremljeni, argumentirani i gotovo nikad nisu izazivali replike iz oporbe, jer su vidjeli da govori točno, precizno, upravo onako kakav je bio cijeli život“.

Utemeljitelj hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sustava

Predsjednik Vlade istaknuo je da doprinos profesora Tuđmana ima tri temeljne točke.

 „Prva je da je bio utemeljitelj hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sustava, koji je važna sastavnica sigurnosne politike RH. Temelji koje je postavio i koji su se kasnije s godinama nadograđivali, važni su za našu nacionalnu sigurnost i za funkcioniranje suvremene države“, rekao je.

Kao drugu točku, premijer je istaknuo angažman prema našoj susjednoj prijateljskoj zemlji Bosni i Hercegovini, osobito prema jačanju odnosa između Hrvatske i BiH, ali isto tako i za ravnopravnost Hrvata u BiH, „bilo u vremenu kad je još rat u BiH, bilo kasnije kada su se vodili brojni pregovori, a naravno, i sve ovo vrijeme kada se svi skupa borimo za ravnopravnost i kada nastojimo otkloniti anomalije koje postoje“, kazao je predsjednik Vlade.

„U političkoj praksi nama susjedne zemlje, a to je da se izbornim inženjeringom Hrvate preglasava, osobito kad je riječ o izborima za člana Predsjedništva na teritoriju Federacije, to je anomalija iz 2006., ponovljena 2010., pa ponovljena nažalost i 2018., nastojimo svojim aktivnim lobiranjem i tumačenjem tih okolnosti predstavnicima međunarodne zajednice i drugim akterima u BiH to promijeniti“, pojasnio je premijer i dodao dok se to ne promijeni neće biti kvalitetnog funkcioniranja zemlje niti će se svi narodi osjećati jednako dobro.

Njegova treća velika uloga bila je ona u Domovinskom ratu, naveo je premijer. Podsjetio je da je bio hrvatski branitelj, sudjelovao je u svim bitnim događanjima i operacijama oslobađanja zemlje te je bio uz  svog oca, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana u svim ključnim trenucima.

Premijer je naglasio da se Miroslav Tuđman ubraja u one hrvatske političare koji su u zadnjih 30 godina formirali i oblikovali društvo i sudjelovali u donošenju ključnih i strateških odluka za zemlju, koje su u najvećoj mjeri bile jedinstvene i neponovljive te su osigurale su slobodu, demokraciju i snažan put Hrvatske prema Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

"On je kasnije i kao saborski zastupnik u više svojih mandata predvodio naše izaslanstvo pri Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza i davao doprinos globalnoj sigurnosti, ne samo u ovom transatlantskom području", kazao je.

Podsjetivši da se Miroslav Tuđman bavio informacijskim znanostima, predsjednik Vlade je govorio i o kontekstu s kojim se danas suočavamo te o važnosti istinitih informacija i činjenica.

Kazao da je Miroslav Tuđman svojim znanstvenim radom nastajao braniti istinu o svom ocu na način da je brojnim krivotvoriteljima suvremene hrvatske povijesti u svojim knjigama davao argumente i činjenice. "Jednostavno je predstavio ono što je bilo dovoljno da brojni koji pokušavaju negirati ostavštinu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana malo smire svoje aktivne i agilne napade", rekao je Plenković.

Premijer je kazao da smo danas svi kao globalni građani u ovom vremenu pandemije Covida-19 vidjeli što znači infodemija i cunami lažnih informacija, kakve su njegove konzekvence i posljedice na donošenje prosudbi građana, ne samo u Hrvatskoj nego diljem svijeta.

Bavio se znanošću, istinoljubivošću i činjenicama

Dodao je da se na internetu može naći puno netočnih i zlonamjernih informacija, sastavljenih na način da pričinjaju štetu, što onda dovodi do toga da jedan dio ljudi vjeruje nečemu što nije provjereno, pouzdano i točno. Upravo suprotno, naglasio je Plenković, Miro se bavio znanošću, istinoljubivošću i činjenicama, poklanjao je svoje povjerenje u stručnjake, specijaliste i one koji su tu da daju pravu informaciju najširem krugu ljudi.

Predsjednik Vlade je spomenuo i politički rad Miroslava Tuđmana, izdvojivši da mu se posebno svidio kao saborski zastupnik. Kazao je da je na konzultacije dolazio pripremljen i fokusiran, s porukama i idejama kako unaprijediti bilo koji segment naših aktivnosti i politike. "I to je zaista bilo vođeno znanstvenim pristupom koji je, uz osjećaj za detalje i provjeravanje informacija, bio njegov zaštitni znak", naglasio je.

Zahvalivši još jednom Miroslavu Tuđmanu na svemu što je učinio za Hrvatsku, premijer je ponovio da on nije bio čovjek špekulacija i senzacionalizma.

"Upravo suprotno, bio je onaj zdravi skeptik s obzirom na veliko životno iskustvo i na izloženost brojnim izazovima. I upravo takav davao je jedan smireni ton i razložan pogled na brojne probleme s kojima smo se suočavali", zaključio je Plenković.

Pisane vijesti