Moramo pokazati mentalitetnu snagu i odgovornost kako bismo zaustavili širenje epidemije

  • Slika /Vijesti/2020/10 listopad/22 listopad/1.jpg

Premijer Andrej Plenković apelirao je još jednom na građane da budu odgovorni u vezi koronavirusa, poručivši kako moramo pokazati mentalitetnu snagu i odgovornost prema drugima jer ćemo u suprotnom imati sve veće širenje epidemije.

Otvarajući današnju, 15. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu. Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji uslijed epidemije Covida-19, kazao je da nažalost i u Hrvatskoj, kao u većini drugih zemalja, bilježimo novi rekord u broju zaraženih od 1563 osoba.
 
"To dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i u Hrvatskoj i u susjednim zemljama i diljem svijeta. Još jednom apeliram na sve naše sugrađane da zaista budu odgovorni, da budu budni, da budu uviđavni prema onima koji od ove bolesti ili s ovom bolesti od drugih zdravstvenih tegoba nažalost odlaze", poručio je premijer i pozvao sve da pokažu svoju mentalitetnu snagu i odgovornost prema drugima kako bismo zaustavili širenje epidemije.
 
U tom je kontekstu podsjetio da je prije dva dana Vlada predstavila nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta.
 
"Kroz ovu godinu Covida-19, godinu posljedica za ekonomiju i financije, a osobito za normalno poslovanje brojnih kompanija u privatnom sektoru, poduzeli smo mjere koje su omogućile očuvanje radnih mjesta i zadržavanje niske stope nezaposlenosti. Uspjeli smo posebnim linijama kreditnih programa omogućiti očuvanje likvidnosti poduzeća. Unatoč lošim predviđanjima, imali smo bolju turističku sezonu od očekivane i prema svim podacima imat ćemo manji gospodarski pad nego što su bile prognoze tijekom proljeća", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
S obzirom da pandemija Covida-19 još traje, dodao je, Vlada je nadopunila postojeći paket mjera.
 
Vladine mjere pokazale učinkovitost, za privatni sektor do kraja godine 7,5 milijardi kuna
 
Podsjetio je da je dosada radnicima i poduzetnicima u privatnom sektoru isplaćeno 6,85 milijardi kuna. S planiranim sredstvima iz nastavka mjera koja će iznositi od 300 do 350 milijuna kuna na mjesečnoj bazi, do kraja godine isplatit će se oko milijardu eura za plaće u privatnom sektoru.
 
Dobrim je istaknuo što je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koncem veljače bilo 1.542.328 osiguranika, a prošli tjedan ih je bilo 1.545.538, što je blago povećanje za 3.210 osiguranika.
 
"To znači da su ove mjere koje smo poduzeli pokazale svoju učinkovitost, a istodobno smo osigurali normalno funkcioniranje državnih i javnih službi, isplatu mirovina i financiranje svih obaveza pravovremenim i povoljnim aranžmanima na domaćem i međunarodnim financijskim tržištima, kao i korištenjem pomoći i potpore kroz europska sredstva", rekao je.
 
Najavio je da će se za iduću sjednicu Vlade pripremiti rebalans proračuna za ovu godinu i prijedlog proračuna za iduću, koji će se potom naći i na dnevnom redu Hrvatskoga sabora.
 
Idućega tjedna Hrvatski sabor započet će novu sjednicu uobičajenim aktualnim prijepodnevom, a premijer Plenković izvijestit će zastupnike o sastancima Europskoga vijeća te o stanju u državi i aktivnostima Vlade u protekloj godini.
 
"Naša je ambicija da i rebalans i novi proračun budu izglasani tijekom studenoga, a posebno je bitan rebalans zbog niza obaveza koje moramo servisirati u prvih dva tjedna studenoga", dodao je.
 
Od ostalih tema izdvojio je sastanak Europskoga vijeća koji je održan krajem prošloga tjedna. Čelnici Europske unije raspravljali su o brojnim temama - Brexitu, pandemiji Covida-19, Zelenom planu i ostalim aktualnim temama.
 
Vlada ostaje privržena Inicijativi tri mora
 
Jučer je premijer Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Medvedom sudjelovao na obilježavanju 29. obljetnice stradanja civila u Baćinu, drugoj najvećoj masovnoj grobnici iz Domovinskog rata.
 
"Nastavljamo s naporima koji mogu dovesti do ključnih informacija za one obitelji koje još tragaju za svojim najbližima", poručio je premijer Plenković.
 
Sastanak s Hrvatskom biskupskom konferencijom, koji je održan početkom tjedna, premijer Plenković ocijenio je sadržajnim, a održan je i sastanak na vrhu Inicijative tri mora.
 
"Važno je da Hrvatska nastavi sudjelovati u ovoj inicijativi. Mislim da ona može biti korisna, osobito kroz niz gospodarskih projekata u domeni prometa, energetike i digitalizacije", naglasio je premijer i dodao da Vlada ostaje privržena Inicijativi podsjetivši da je Hrvatska utemeljiteljica Inicijative od 2016. 



Pisane vijesti | Andrej Plenković