Moramo učiniti sve da zaštitimo žrtvu, a s druge strane da pravedno i adekvatno kaznimo počinitelja

Slika /Vijesti/2019/02 Veljača/7 veljače/Murganic.jpg

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u današnjoj izjavi medijima u Banskim dvorima osvrnula se na slučaj Darka Kovačevića Daruvarca, kao i na slučaj žigosanja djevojčice u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj školi.

Vezano za slučaj premlaćivanja djevojke u Zadru, ministrica smatra da država može i mora zaštititi djevojku od prijetnji koje dobiva, ocijenivši dobrim to što će Darko Kovačević imati dodatne mjere vezane za sprječavanje bilo kakvog približavanja žrtvi, ali i kontrole njegovog kretanja. Rekla je da je djevojka prijavila i druge osobe koje joj prijete, dodavši da na tome radi policija.

"U svakom slučaju mi moramo učiniti sve da zaštitimo žrtvu, a s druge strane da pravedno i adekvatno kaznimo počinitelja", poručila je.

Iako imamo zakonodavni okvir, fenomen nasilja ne možemo spriječiti

Ustvrdila je da jako puno moramo raditi na prevenciji, naglasivši da se osobno jako zalagala da se ratificira Istanbulska konvencija, jer iako imamo zakonodavni okvir taj fenomen nasilja ne možemo spriječiti. 

"Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković često ističe da je potrebna izmjena Kaznenog zakona, no mi smo kroz naš nacionalni tim na neki način napravili analizu koliko su naši propisi usklađeni s člancima iz Konvencije i zaista ima podosta toga da unaprijedimo. Sigurno ćemo kao država u dogledno vrijeme učiniti i na poboljšanju zakona, radit će se na poboljšanju rada sudaca, činit ćemo sve da širimo autonomne kuće i skloništa i u tom pravcu imamo dobre kontakte", istaknula je ministrica.

Dodala je da su povećane i cijene usluga autonomnim kućama za smještaj, kao i da su osigurana znatna financijska sredstva iz europskih fondova koja će se koristiti za edukaciju.

Naglasila je važnost edukacije i stručnjaka koji rade u pojedinim resorima, ali i žrtava.

"Važno je educirati i žrtvu, a to je da mlada djevojka prepozna nasilnika i nasilničko ponašanje, da kod nekih njegovih gesta na vrijeme uoči da je to nešto što ne smije tolerirati i dozvoliti i mora ga već tada signalizirati, upozoriti ili prijaviti. U  mladoj dobi djecu treba učiti nenasilnom ponašanju", poručila je ministrica.

Svim protivnicima Istanbulske konvencije poručila je da ovi slučajevi zorno pokazuju koliko je ovo kompleksan slučaj i vrlo ga je teško rješavati kada već dođe u fazu da je izvršen zločin i teško je sanirati štetu kada dođe u fazu da je žrtva stradala i da nasilnika kažnjavamo.

"Trebamo puno ranije uočiti probleme i svi skupa puno ranije raditi kao društvo", kazala je ministrica, upitavši što smo to tolike godine radili da imamo generaciju mladih ljudi koji na ovakav način rješavaju svoje odnose.

Slučaj žigosanja učenice škola je svakako morala prijaviti policiji

Ministrica Murganić osvrnula se i na događaj u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u kojoj je jučer jedan učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom u obliku slova "U"  žigosao jednu školsku kolegicu i jednog kolegu.

Ocijenila je da se radi o jednom ružnom i nasilničkom odnosu prema kolegici u razredu koji govori o tome da je potrebno voditi računa da se ne odgaja mlada generacija nasilnika koja će svoje partnerske odnose rješavati na nasilan način.

Istaknula je da je škola to morala prijaviti policiji, roditeljima i centru za socijalnu skrb.

Naglasila je da će Centar za socijalnu skrb izvršiti uvid nad obiteljskom situacijom, dodavši da je riječ o individualnim postupcima koje ne može komentirati.

Dodala je da je ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak proslijedila i uputila pravilnik o postupanju u slučaju nasilja u školama te da na razini ministarstva obnavljaju protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

"Kada pratimo obavezu koju pojedine institucije imaju kod prijavljivanja nasilja, imamo potrebu da se u tom preventivnom radu cilja na odgojne institucije, od vrtića, ali i zdravstvene ustanove - dječji dispanzeri, pedijatri, liječnici opće medicine mogu puno toga vidjeti i uočiti", kazala je.

Upitana jesmo li kao država zakazali, kazala je da se, kada se kaže kao država, misli uvijek na vlast, odnosno konkretno Vladu "i taj dio s dužnosničke pozicije možemo preuzeti i o tome razgovarati". "No svi mi činimo društvo i možemo kreirati u utjecati na ovakvo ponašanje", dodala je.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti | Nada Murganić