MVEP: Hrvatska u 6 godina članstva u EU osnažila svoj ugled i vidljivost na europskom i globalnom planu

Slika /Vijesti/2019/07 srpanj/01 srpnja/Zastave.png

Republika Hrvatska 1. srpnja 2019. godine obilježava šest godina članstva u Europskoj uniji te se pokazala kao članica koja promiče europske vrijednosti slobode, demokracije i sigurnosti. Članstvom u Europskoj uniji Hrvatska je osnažila svoj ugled, utjecaj i vidljivost u europskom, svjetskom i multilateralnom kontekstu, koji će u 2020. godini postati još jači, kada preuzimamo predsjedanje Vijećem Europske unije, a Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture.

Korištenjem mnogobrojnih prednosti članstva, uključujući i mogućnost korištenja  bespovratnih sredstava EU-a, ostvaren je vidljiv napredak u brojnim područjima. Hrvatska stvara bolju prometnu povezanost unutar zemlje, ali i s drugim državama, zahvaljujući projektima kao što su izgradnja Pelješkog mosta, rekonstrukcija željezničkih pruga i cesta, pomorskih i zračnih luka te niz drugih projekata diljem Republike Hrvatske.

Hrvatska je postala i dijelom razvijene mreže sporazuma o slobodnoj trgovini koje je EU sklopila s trećim državama. Europska unija s trećim državama ima 36 Ugovora o slobodnoj trgovini koji obuhvaćaju 63 države svijeta, čime su našim izvoznicima otvorena značajna tržišta. Isto tako, Hrvatski poduzetnici imaju ravnopravan pristup i europskom tržištu, što je pridonijelo razvoju malog i srednjeg poduzetništva te potaknulo gospodarski rast i nova radna mjesta te je smanjena nezaposlenost.
 
Nadalje, korištenje programa EU-a, kao što je Erasmus+, mladima je omogućilo obrazovanje i stjecanje iskustva u drugim državama članicama. Projekti financirani sredstvima iz europskih fondova podupiru gospodarski napredak, ravnomjerniji razvoj svih krajeva Hrvatske te očuvanje i razvitak poljoprivrede.
 
Sudjelovanje u Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a pruža Hrvatskoj mogućnost da svoje vanjskopolitičke prioritete i stavove, potvrdi i promiče kroz vanjskopolitički i sigurnosni okvir EU-a te time ostvaruje veći međunarodni učinak, vidljivost i prepoznatljivost. Hrvatska je sada za stolom, za kojim se donose odluke koje se odnose na europski kontinent, ali i cijeli svijet. Za Hrvatsku je u tom pogledu posebno važno zadržati pažnju EU-a na području jugoistočne Europe. Također nam je ključan angažman u susjedstvu EU-a, ali i u zajedničkom odgovoru na globalne izazove kao što su migracije, terorizam ili hibridne prijetnje. Hrvatska je posebno angažirana i kroz doprinos jačanju europske sigurnosno-obrambene dimenzije, kroz sudjelovanje u misijama i operacijama EU-a, potporu jačanju suradnje EU-a i NATO-a te kroz napore u unaprjeđenju europskih obrambenih sposobnosti i suradnje.
 
Koristi su vidljive i kroz ulaganja u sigurnost, zaštitu vanjskih granica, zaštitu potrošača, digitalizaciju, registraciju poljoprivrednih proizvoda, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost te nizu drugih područja.
 
Pred Hrvatskom je i najsloženiji međunarodni projekt od stjecanja nezavisnosti - predsjedanje Vijećem Europske unije. Tako će u prvoj polovici 2020. godine Hrvatska uz organizaciju sastanaka na visokoj razini i predsjedanje brojnim radnim skupinama nastaviti raditi s državama članicama o pitanjima pred kojima se Europska unija nalazi: izlazak Velike Britanije iz EU, višegodišnji financijski okvir kao i aktualni sigurnosni izazovi.

U kontekstu sudjelovanja u preostalim oblicima integracije unutar EU, Hrvatska nastavlja rad na pristupanju schengenskom prostoru i eurozoni.

Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pisane vijesti