MVEP pomno prati događanja u Crnoj Gori i poziva na rješavanje problema konstruktivnim političkim dijalogom

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pomno prati događanja u Crnoj Gori i osuđuje svaki oblik nasilja te poziva na rješavanje problema putem dijaloga. Izražava nadu da trenutna situacija neće imati negativan utjecaj na položaj hrvatske zajednice u toj zemlji.

"Očekujemo od svih političkih aktera u Crnoj Gori da sva pitanja s kojima se u ovom trenutku suočava crnogorsko društvo rješavaju u europskom duhu kroz inkluzivan i konstruktivan politički dijalog”, priopćio je MVEP u povodu aktualne situacije u Crnoj Gori vezane uz ustoličenje mitropolita SPC-a na Cetinju, povijesnoj crnogorskoj prijestolnici.

U priopćenju se ističe da Hrvatska osuđuje nasilje i nada se mirnom okončanju napetosti.

“Osuđujemo svaki oblik nasilja te se nadamo da će svi u Crnoj Gori pridonijeti smirivanju napetosti i očuvanju javnog reda i mira u zemlji. Nadamo se da se trenutna situacija neće negativno odraziti na položaj i status hrvatske zajednice u Crnoj Gori.”

Hrvatska snažno podupire europske integracije Crne Gore

MVEP također podsjeća da da je Crna Gora susjedna zemlja s kojom Hrvatska ima dobre i razvijene odnose, obje su članice NATO-a, a Hrvatska i snažno podupire europske integracije Crne Gore.
Veleposlanstvo SAD-a u Crnoj Gori pozvalo je na hitno smirivanje situacije i pozvalo građane da svoj bijes ne iskaljuju na policiji koja, kako navodi američko veleposlanstvo, pokušava očuvati javni red.

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi