MVEP: Put BiH prema EU okvir za napredak i ravnopravnost sva tri naroda

Bosna i Hercegovina nalazi se na putu prema Europskoj uniji i Hrvatska taj put vidi kao okvir za postizanje napretka i stvaranje uspješne države u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava, priopćio je MVEP u povodu 25. godišnjice Daytonskog sporazuma.

MVEP podsjeća da je na današnji dan 21. studenoga 1995., Opći okvirni sporazum za mir u BiH, uobičajeno nazvan Daytonski/Pariški mirovni sporazum, ugledao svjetlo dana, a službeno je potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Njime je, dodaje se, zaustavljen krvavi rat u BiH, ali i uređena današnja politička i institucionalna struktura, s obzirom na to da je Ustav BiH sastavni dio tog mirovnog sporazuma", stoji u priopćenju.

Hrvatska je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju se ističe da se Bosna i Hercegovina nalazi na putu prema Europskoj uniji te da Hrvatska taj put vidi kao okvir za postizanje napretka i stvaranje uspješne države u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava.

"Za postizanje trajne stabilnosti i funkcionalnosti cjelokupne Bosne i Hercegovine nužna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i puna provedba njihove konstitutivnosti, iz čega proizlaze prava ali još više i odgovornosti za budućnost i funkcioniranje zemlje", stoji u priopćenju.

Također se dodaje da Hrvatska, u skladu s vlastitim Ustavom i Daytonskim/Pariškim mirovnim sporazumom, pomaže Hrvatima Bosne i Hercegovine kao pokretačima procesa i nositeljima vrijednosti euroatlantskih integracija.

BiH u Hrvatskoj ima pouzdanog i vjerodostojnog partnera

Republika Hrvatska, nastavlja se, pruža snažnu podršku i pomaže BiH u ostvarenju njezinih euroatlantskih ambicija, a na tom će putu BiH prolaziti kroz zahtjevno tranzicijsko razdoblje koje će, uz pomirbu vezanu za dramatičnu prošlost, zahtijevati i da se pomire različita viđenja budućnosti zemlje i društva.

"Ta rješenja morat će doći kao rezultat unutarnjih dogovora i suglasja legitimnih predstavnika triju naroda i ostalih građana, a s ciljem da Bosna i Hercegovina postane prosperitetna, stabilna i funkcionalna država na dobrobit svih svojih naroda i građana", zaključuje se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Zagreb poručuje da će pri tome BiH u Hrvatskoj imati pouzdanog i vjerodostojnog partnera kao i u najtežim trenucima nedavne prošlosti.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti