MVEP: Sredstva za UN-ovu Agenciju za Palestinu nisu predviđena u 2024., do sada su izdvajana iznimno

Hrvatska u 2024. nije planirala donirati sredstva Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) koja su i ranije izdvajana samo iznimno po pozivu, pojasnio je MVEP u odgovoru Hini, nakon optužbi da su neki zaposlenici UNRWA-e sudjelovali u napadu Hamasa na Izrael.

„Republika Hrvatska ne odvaja sredstva za rad UNRWA redovno iz godišnjeg proračuna, nego samo iznimno po pozivu, kao što je bila Međunarodna humanitarna konferencije za civilno stanovništvo Gaze u studenom 2023. godine u Parizu, pri čemu ugovaramo obvezu transparentnog izvješćivanja UNRWA o namjenskom trošenju donatorskih sredstava“, odgovorio je MVEP.

Daljnje financiranje rada UNRWA u 2024. godini nije bilo planirano u okviru hrvatske razvojne suradnje i humanitarne pomoći, kao ni financiranja u proteklom višegodišnjem razdoblju, dodaje MVEP.

"U kontekstu najave preispitivanja i revizije pružanja pomoći za UNRWA koju je do sada najavilo devet država zbog sumnji da su neki zaposlenici UNRWA sudjelovali u Hamasovom napadu, želimo podsjetiti kako je riječ o državama koje inače redovno iz nacionalnih proračuna uplaćuju doprinos za rad i aktivnosti UNRWA", poručuje hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Vlada od početka rata dala 1,25 milijuna eura žurne humanitarne pomoći za civilno stanovništvo Gaze

Hrvatska očekuje temeljitu istragu o teškim kaznenim djelima i neprihvatljivim aktivnostima koje se dijelu djelatnika Agencije stavljaju na teret, dodaje se.

MVEP napominje da je Vlada od početka rata temeljem dvije odluke (25. listopada i 16. studenoga prošle godine) dala ukupno 1,25 milijuna eura žurne humanitarne pomoći za civilno stanovništvo Gaze. Od toga je najveći dio doniran UNICEF-u, Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC) i Svjetskom programu za hranu (WFP), dok je UNRWA dobila 250 tisuća eura u prosincu 2023.

Hrvatski doprinos toj agenciji odnosi se isključivo na izvanredni poziv za pružanje žurne pomoći (tzv. Flash Appeal) UNRWA-e za osiguranje žurne humanitarne pomoći za civilno stanovništvo Gaze, a njime se ne financira operativni proračun organizacije iz kojeg se osiguravaju plaće lokalnog osoblja UNRWA-e i administrativni troškovi agencije UN-a, pojasnio je MVEP.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti