Na inicijativu premijera Plenkovića Zagrebački sastanak na vrhu održava se 6. svibnja, u formi video-konferencije

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/23 travnja/EV - 23 4 2020.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na video konferenciji Europskog vijeća da izazove krize uzrokovane pandemijom COVID-19 možemo prevladati samo zajedništvom i solidarnošću svih država članica EU-a.  S obzirom na epidemiološke okolnosti, na inicijativu premijera Plenkovića, čelnici su se usuglasili da se Zagrebački sastanak na vrhu EU-a i Zapadnog Balkana održi u formi video-konferencije, 6. svibnja, i to u punom sastavu svih država članica EU-a te 6 zemalja Zapadnog Balkana.

Hrvatska je rano prepoznala ozbiljnost situacije u vezi s koronavirusom te je kao predsjedavajuća Vijeća EU-a organizirala niz ministarskih video-konferencija EU država članica, radi razmjene mišljenja u različitim područjima, posebno zdravstvu, te pronalaženja odgovarajućih rješenja za sve aspekte krize.
 
Plenković je pozdravio napredak u zajedničkoj nabavi medicinske opreme, koja je ključna za nošenje s pandemijom i iznalaženje stalnog mehanizma nabavke radi osiguranja rastućih potreba. Izvijestio je o mjerama ograničavanja na nacionalnoj razini, planu njihovog faznog ublažavanja, kao i o gospodarsko-socijalnim posljedicama krize nastale pandemijom koronavirusa na koju je hrvatska Vlada snažno odgovorila s ciljem zadržavanja radnih mjesta i potpore gospodarstvu.
 
Zbog važnosti turizma za gospodarstva mnogih država članica, predsjednik Vlade je predložio zajedničke korake s ciljem da se, u skladu s epidemiološkim preporukama, otvore granice za turiste, o čemu će se razgovarati na Vijeću ministara posvećenom turizmu.
 
Na temu Plana oporavka i Višegodišnjeg financijskog okvira, založio se za revidirani sedmogodišnji europski proračun koji može odgovoriti na sve izazove krize i postati ključni instrument gospodarskog oporavka država članica, posebno u sljedećih nekoliko godina.  

Pisane vijesti