Na sastanku na vrhu u Zagrebu dogodine napraviti plan brže institucionalne dinamike u odnosima BiH i EU-a

Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/14 ožujka/Neum3.jpg

U izjavi za medije, predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je tvrdnje ministra sigurnosti BiH Mektića kako je ,,Hrvatska vrbovala pripadnike selefijskog pokreta u BiH da krijumčare oružje u tu zemlju” kreativnom manipulacijom i besmislicom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Neumu na otvorenju znanstveno-stručnog skupa „Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“, koji se održava u organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini, Rektorskog zbora Republike Hrvatske i Sveučilišta u Mostaru. 

U izjavi za medije nakon otvorenja, premijer Plenković kazao je da je ovaj skup zamišljen kao znanstveni, akademski, stručni, ali i politički prilog iznalaženju mogućih rješenja za kvalitetnije ustrojstvo Bosne i Hercegovine. 

Istaknuo je da je na skupu kao predsjednik Vlade zemlje koja je prijatelj Bosne i Hercegovine, koja joj želi pomoći na njezinom europskom putu, zemlje koja respektira sve građane Bosne i Hercegovine.

„Želimo biti ona država koja će pomagati, ubrzavati i olakšavati europski put Bosne i Hercegovine“, poručio je premijer Plenković. 

Želja je hrvatske Vlade da se dogodine u svibnju, kada će se za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom u Zagrebu održati sastanak na vrhu zemalja članica Europske unije i država jugoistočne Europe, zajednički napravi plan i prijedlog brže institucionalne dinamike u odnosima Bosne i Hercegovine i Europske unije. 

Hrvatska podupire reforme u BiH koje će jamčiti jednakopravnost 

„U tom se procesu naravno zalažemo za jednakopravnost Hrvata, kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, i stoga smatramo da bi se provedbom presuda Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine i političkim dogovorom stranaka i institucija mogla iznaći rješenja za kvalitetan i pravičan izborni zakon na temelju kojeg će se svi konstitutivni narodi osjećati i dobro i ravnopravno u svim institucijama Bosne i Hercegovine“,istaknuo je predsjednik Vlade dodavši da će dvije zemlje nastaviti s jačanjem gospodarskih odnosa, trgovinske razmjene, ulaganja i prometnoga povezivanja. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje može li Hrvatska utjecati na poboljšanje ustavnoga položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz djelovanje u europskim institucijama, predsjednik Vlade Plenković,  kako bi otklonio bilo kakve dileme, jasno je ponovio da je na institucijama, političkim strankama i građanima Bosne i Hercegovine da uređuju unutarnje ustrojstvo te zemlje. 

Dodao je da Hrvatska kontinuirano, s najboljom namjerom i u vjeri da mora pomoći Bosni i Hercegovini na putu prema članstvu u Europskoj uniji, radi na senzibiliziranju drugih članica za tu temu. 

Ponovio je da je puno drugih krupnih tema na dnevnom redu Europske unije i ključnih europskih institucija, od Brexita, migracija, pregovora o novom višegodišnjem financijskom okviru, pa do niza ekonomskih pitanja u važnim velikim članicama. 

„Zato je Hrvatska tu da bude onaj glas i onaj zagovornik koji će pomoći Bosni i Hercegovini da oni akteri koji, u konačnici, donose odluke o daljnjim koracima budu dobro informirani i senzibilizirani i da shvate da cijeli jugoistok Europe, osobito Bosna i Hercegovina, zaslužuje tretman koji će ubrzati taj proces“, kazao je Plenković. 

Tvrdnje ministra Mektića kreativna manipulacija i besmislica 

Na upit novinara, premijer Plenković komentirao je tvrdnje  ministra sigurnosti BiH Mektića da je Hrvatska vrbovala pripadnike selefijskog pokreta u BiH da krijumčare oružje u tu zemlju.

"Upoznao sam se s tom viješću dolazeći danas u Neum i moram priznati da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaciji. Sigurnosno-obavještajna agencija je već u međuvremenu dala priopćenje i u cijelosti odbacila i otklonila takve insinuacije“, rekao je premijer Plenković i dodao da se radi o kompletnoj besmislici koju i on u potpunosti odbacuje.

Naglasio je da je Hrvatska zemlja koja se bori protiv terorizma i u toj borbi surađuje s partnerima, a Bosnu i Hercegovinu smatra  partnerom u borbi protiv terorizma. Dodao je da je suradnja hrvatskih i bosanskohercegovačkih tijela koja se bave borbom protiv terorizma redovita i trajna. 

 „Koliko ja znam naša agencija je tražila od agencije u Bosni i Hercegovini da se očituje o ovim navodima da dobijemo širu sliku. A što se tiče involviranja hrvatskih diplomatskih predstavnika, to je još veći nonsens. Oni su tu da sukladno Bečkoj konvenciji rade svoj posao, a nisu tu da se bave bilo čim drugim, niti se time bave", zaključio je Plenković.

Osuda četničkog okupljanja u Višegradu

U ime Vlade Republike Hrvatske premijer Plenković osudio je četničko okupljanje u Višegradu prije nekoliko dana.

„Mislim da je to jako loše i da su takve poruke, u kontekstu normalizacije odnosa unutar Bosne i Hercegovine, suživota, građenja budućnosti i europske perspektive, neprihvatljive“, poručio je.



Pisane vijesti | Andrej Plenković