Najprimjerenije je da glavni državni odvjetnik sam podnese ostavku, a ako to ne učini Vlada će tu odluku donijeti sutra

Slika /Vijesti/2020/02 veljača/19 veljače/HN20191016310408.jpg

Premijer Plenković kazao je danas kako nema ničeg nezakonitog u tome što je glavni državni odvjetnik član neke udruge, ali i naglasio da mu je sada, dovođenjem u pitanje njegove neovisnosti, otežan rad. Stoga Vlada smatra da je najprimjerenije da sam podnese ostavku, a ukoliko to ne učini Vlada će tu odluku donijeti na sutrašnjoj sjednici.  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se danas u izjavi medijima na situaciju s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem, nakon što je u javnost izašla informacija da je član masonskog udruženja.  
 
Premijer Plenković istaknuo je da u postupku njegovog imenovanja, nažalost, Vlada nije imala tu informaciju.
 
Dodao je da je sada to pitanje, koje je došlo na dnevni red kroz predmet kojim se bavio glavni državni odvjetnik, prema reakcijama javnosti utjecalo na njegov integritet i činjenicu da je gotovo pa dovedena u pitanje njegova neovisnost, što mu otežava rad.
 
Naglasio je da u formalnom smislu nema ničeg nezakonitog u tome što je on član neke udruge ili društva, ali i dodao da se stvorio okvir koji mu sada bitno otežava poziciju.
 
"Stoga je stav Vlade, nakon što smo ja i ministar Bošnjaković s njim razgovarali o tome, da je najprimjerenije u ovom trenutku da on sam podnese ostavku. Ukoliko to ne napravi, Vlada će sutra donijeti tu odluku na svojoj sjednici", poručio je premijer Plenković.
 
Premijer Plenković novinarima je kazao da prije svakog imenovanja kojeg predloži, pita svakog pojedinog kandidata za određenu dužnost ima li nešto u vezi njega, što premijer ne zna, a bilo bi dobro da zna i radi javnosti i radi Vlade i radi kandidata i radi njega.
 
Kazao je da je Dražen Jelenić cijelu svoju profesionalnu karijeru proveo u Državnom odvjetništvu te da je na čelo te institucije došao s pozicije zamjenika glavnog državnog odvjetnika.
 
"Upravo poštujući ulogu te institucije, vodeći računa o nepristranosti, o profesionalnosti i neovisnosti ljudi koji rade, naša je ideja bila da glavni državni odvjetnik bude netko iz kruga državnih odvjetnika. Meni je žao da tu informaciju nismo znali. Da smo je znali, uzeli bismo je u obzir", rekao je premijer Plenković.
 
Vlada će sutra predložiti imenovanje Roberta Hranja načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga
 
Novinare je zanimalo je li se premijer Plenković čuo s predsjednikom Republike Milanovićem.
 
Kazao je da su razgovarali jutros o nekoliko tema, a jedna od njih bila je imenovanje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.
 
Dodao je da će Vlada sutra za imenovanje na tu dužnost predložiti Roberta Hranja, s čim je novi predsjednik Republike suglasan.
 
Razgovarali su i o sudjelovanju Hrvatske vojske u misiji "Odlučna potpora" u Afganistanu te su dogovorili da idući, 12. kontingent Hrvatske vojske ide u Afganistan, a nakon toga će razgovarati o daljnjoj prisutnosti Hrvatske vojske u toj misiji.
 

Pisane vijesti