Nakon više od 6 godina Hrvatska ponovno u investicijskom rejtingu: BBB- sa stabilnim izgledima

Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/22 ožujka/Rejting.jpg

Kreditna agencija Standard & Poor's podigla je kreditni rejting Hrvatske na razinu investicijskog obrazlažući svoju odluku nastavkom pozitivnih fiskalnih pokazatelja, smanjenjem javnog duga, povećanjem izvoza te nastavkom provedbe strukturnih reformi.

Predsjednik Vlade pozdravlja objavu ugledne rejting agencije Standard & Poor's (S&P) da podigne rejting Hrvatske s BB+/B na BBB-/A-3 i time ga, nakon više od šest godina, vrati u kategoriju investicijskog rejtinga sa stabilnim izgledima. „Ovo je potvrda da je Vlada inzistiranjem na stabilnosti političkih institucija stvorila preduvjete za poduzimanje strukturnih reformi i fiskalnu konsolidaciju, što je Hrvatskoj omogućilo povratak na razinu investicijskog rejtinga“, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 
 
Ovime je Hrvatska, iz kategorije država sa znatnim rizikom, podignuta na razinu zemalja s umjerenim rizikom, kao što su Cipar, Rumunjska, Portugal, Mađarska, Bugarska, Italija, Rusija, Indija ili Maroko. 
 
Podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu jako je dobra vijest te predstavlja ostvarenje još jednog od ciljeva Programa Vlade. To je i potvrda važnosti političke stabilnosti zemlje koja je preduvjet za nastavak rasta gospodarstva, provedbu strukturnih reformi i povjerenja stranih ulagača, radi daljnjeg podizanja standarda hrvatskih građana i konkurentnosti gospodarstva. 
 
Vlada u ovoj odluci agencije S&P vidi potvrdu ispravnosti mjera i strukturnih reformi koje poduzima u protekle dvije i pol godine, a koje su već 2017. dovele do izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka te prije nekoliko tjedana iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Prepoznat je gospodarski rast, povećanje ulaganja na temelju intenzivnijeg korištenja europskih fondova, osobito javnih investicija koje pridonose rastu građevinske aktivnosti, kao i ostvareni proračunski suficit i smanjenje javnog duga. Prepoznati su također pad nezaposlenosti, povećanje zaposlenosti, povećanje plaća, raspoloživog dohotka te smanjenje troškova rada za poslodavce što bi trebalo potaknuti njihove investicije.
 
Ministar financija, Zdravko Marić, izrazio je zadovoljstvo što se procjena agencije S&P temelji i na poboljšanoj fiskalnoj poziciji koja pridonosi ekonomskom oporavku zbog pojačane domaće potražnje potaknute učincima porezne reforme, kao i mjerama fiskalne konsolidacije. „Posebno veseli što je konstatiran značajan pad javnog duga u protekle tri godine, i to za čak 10 postotnih bodova od 2015. do 2018.“, zaključio je ministar Marić.
 
Ocijenjeno je da su rizici vezani za restrukturiranje Agrokora smanjeni, te S&P drži da su time za Hrvatsku smanjeni rizici gospodarske, fiskalne i političke neizvjesnosti. 
 
Pozdravlja se provedba porezne i mirovinske reforme, kao i napori za unaprjeđenje obrazovnog sustava koji bi trebali pridonijeti poboljšanju zapošljivosti u dugom roku te se potiče na daljnje reforme i povećanje učinkovitosti pravosuđa. 
 
Nakon nedavnog izlaska iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, vraćanje Hrvatske u investicijski rejting predstavlja dodatni snažan poticaj naporima koje Vlada ulaže za pripremu ulaska Hrvatske u tečajni mehanizam ERM II, kao prvi formalni korak prema usvajanju eura.
 
Porast rejtinga zemlje sa sobom donosi niže kamate i time mogućnost povoljnijeg zaduživanja države i tvrtki na svjetskom tržištu kapitala. Štoviše, ulazak u investicijski rang povećat će interes i broj investitora za hrvatsko gospodarstvo, domaće tvrtke i njihove dionice, što će pridonijeti gospodarskom rastu i razvoju domaćeg tržišta kapitala.
 
Podsjećamo, agencija S&P prvi je put spustila hrvatski kreditni rejting ispod razine investicijskog krajem 2012., a potom za još jednu razinu niže početkom 2014. U ožujku 2018. ista je agencija podignula kreditni rejting za jednu razinu da bi sada uslijedila objava prema kojoj je hrvatski kreditni rejting vraćen na investicijsku razinu.

Pisane vijesti