Napadi na zdravstvene djelatnike u Bjelovaru zaslužuju svaku osudu, to je neprihvatljivo

Slika /Vijesti/2021/prosinac/15 prosinca/VRH_0178 (2).png

Premijer Plenković osudio je uime cijele Vlade napade i vrijeđanja zdravstvenih djelatnika koji su se dogodili u Bjelovaru. "To je apsolutno neprimjereno i neprihvatljivo, umjesto da se iskazuje velika zahvala svim zdravstvenim djelatnicima za sve što rade tijekom ove zadnje dvije godine, u gotovo 23 mjeseca epidemije, mi imamo napade na njih i vrijeđanja. To zaslužuje svaku osudu", naglasio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom dijelu 91. sjednice Vlade osvrnuo se na aktualna zbivanja.
 
Važan posjet susjednoj i prijateljskoj BiH
 
Na početku je izrazio zadovoljstvo posjetom Bosni i Hercegovini i susretima s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijem te predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine, s kojima je razgovarao o političkoj suradnji dviju susjednih i prijateljskih zemalja.
 
"Dvije zemlje imaju toliko poveznica da je na nama svima odgovornost da jačamo i unapređujemo tu suradnju, da poštujemo cjelovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, funkcionalnost zemlje i da se zalažemo za ravnopravni položaj Hrvata, kao jednog od tri konstitutivna naroda te da potaknemo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini, osobito najodgovornije političke stranke da postignu dogovor o pravičnim izmjenama izbornoga zakona i na taj način omoguće održavanje izbora koji su predviđeni 2022. godine", kazao je Plenković.
 
Sastanak Vlade i Vijeća ministara BiH u Hrvatskoj
 
Najavio je da će se u Hrvatskoj održati zajednički sastanak Vlade i Vijeća ministara BiH.
 
Premijer je rekao da je posjet važan i u gospodarskom smislu jer je Bosna i Hercegovina Hrvatskoj jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, kao i u smislu prometne i energetske infrastrukture, uzevši za primjer izgradnju mostova Svilaj i Gradiška, a uskoro će se obnavljati i most na rijeci Savi koji povezuje Brčko i Gunju.
 
"Spremni smo rješavati situacije na graničnim prijelazima, suzbijati nezakonite migracije, pomagati u borbi protiv Covida, unaprjeđivati suradnju u turizmu i činiti sve da Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju odlične odnose", poručio je Plenković. 
 
Važnim je ocijenio i sastanke u Mostaru sa svim političkim strankama koje djeluju u okviru Hrvatskog narodnog sabora. "Vidjeli smo koliko im je bitno da budu u cijelosti ravnopravni", naglasio je.
 
Apeliram na sve one koji se nisu cijepili da to učine, covid potvrde nisu nikakva drama
 
Predsjednik Vlade govorio je i o epidemiološkoj situaciji. Kazao je da se nastavlja pad novih potvrđenih slučajeva, ali da su brojevi i dalje prilično visoki.
 
Ponovno je apelirao na sve one koji se nisu cijepili da to učine, osobito građani starije životne dobi jer su oni, rekao je premijer, najizloženiji, najrizičniji i najkrhkiji u ovo zimsko vrijeme. 
 
Predsjednik Vlade je zbog pojave novog soja omikoron, sukladno najnovijim preporukama Europske agencije za lijekove, pozvao sve cijepljenje drugom dozom i na cijepljenje trećom, i to u razdoblju od tri do šest mjeseci nakon primitka druge doze.  
 
Ponovio je da je Hrvatska u ove dvije godine covid krize imala mjere koje su bile među najblažima.
 
„Balansirali smo društveni život, gospodarstvo, posao i obrazovanje, promet i funkcioniranje ekonomskog i financijskog sustava. Spriječili smo otpuštanja, stečajeve, nije došlo do ugroze egzistencije naših ljudi, i za razliku od nekih drugih, niti smo imali stroga zatvaranja, niti policijski sat", kazao je Plenković.
 
Istaknuo je da u krizama parlament uvijek daje odgovornost Vladi da radi mikromenadžment, i da je Vlada, sukladno zakonu, ovlastila stožer za dnevnu brigu o vođenju bitke protiv epidemije.
 
„Naravno da pritom želimo što manje zadirati u domenu ljudskih prava i bilo kakvih ograničenja, ali preduvjet da bi se štitila ljudska prava je da naši građani budu živi i zdravi. To je zadaća vlade, poduzeti sve mjere kojima štitimo naše građane i njihov život“, zaključio je premijer i dodao:  „Covid potvrde nisu nikakva velika drama niti velika ograničenja jer su instrument koji se koristi diljem Europe i ne vidim da bi trebale biti problematične“.
 
Neprimjereno i neprihvatljivo vrijeđanje zdravstvenih djelatnika
 
Premijer Plenković osudio je uime cijele Vlade napade i vrijeđanja zdravstvenih djelatnika koji su se dogodili u Bjelovaru.
 
"To je apsolutno neprimjereno i neprihvatljivo, umjesto da se iskazuje velika zahvala svim zdravstvenim djelatnicima za sve što rade tijekom ove zadnje dvije godine, u gotovo 23 mjeseca epidemije, mi imamo na njih napade i vrijeđanja. To zaslužuje svaku osudu", naglasio je.
 
Dodao je da je potrebno zaštiti zdravstvene djelatnike, te da vjeruje da će svi oni koji „huškaju u javnom prostoru vidjeti kakve krive i neodgovorne poteze rade i da se to neće više događati“.
 
Procjene: Hrvatska među tri države članice s najvećim rastom BDP-a
 
Predsjednik Vlade podsjetio je i na svečanost obilježavanja 20. godišnjice rada Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine na Trakošćanu, koju je posjetio zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom.
 
„Još jednom smo evocirali sve što smo učinili za hrvatske branitelje u našem mandatu, od jedinstvenoga zakona, zakona o nestalima, zakona o civilnim žrtvama, zakona o Vukovaru, zakona o državnim blagdanima, izgradnji veteranskih centara, ispunjavanju onih praznina i popravljanju različitih drugih zakonskih rješenja koja nisu bila odgovarajuća“, kazao je Plenković.
 
Na kraju, predsjednik Vlade najavio je današnje sudjelovanje na sastanku na vrhu Istočnoga partnerstva, sastanku Europskoga vijeća i Euro Summitu i dodao: „Mislim da su dobre prognoze ekonomskog rasta gdje i  Komisija za iduću godinu smatra da će Hrvatska imati veći gospodarski rast od prosjeka EU, a ove godine bismo prema svim procjenama trebali biti među tri države članice EU s najvećim rastom BDP-a u 2021. godini“.



Pisane vijesti | Andrej Plenković