Naša je odgovornost gledati cjelinu sustava, proračun za obrazovanje u 3 godine rastao 3 milijarde kuna

Slika /Vijesti/2019/10 listopad/14 listopada/ZMaric-RTL.jpg

Gost RTL-a Danas bio je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

Ministar Marić pojasnio je za početak razliku između povećanja osnovice plaće i povećanja koeficijenata.
 
"Plaća je umnožak tih dvaju čimbenika, osnovice i koeficijenata na koje idu dodatci koji su različiti u sustavima. O nekim stvarima se može pregovarati, dok su neke odluke predmet Vlade. Od prve godine smo krenuli s poreznim rasterećenjem i povećanjem osnovica plaća svim zaposlenicima. Mislim da se iskorak koji je učinjen najbolje može vidjeti na pojedinačnim plaćama, to se da izračunati. Također smo rekli da bi bilo dobro temeljito ponovno analizirati i redizajnirati uredbu u kojoj su koeficijenti složenosti poslova, što nije jednostavno učiniti", kazao je Marić, upitavši se je li danas složenost poslova graničnih policajaca jednaka kao što je bila prije deset godina.
 
Odgovoran odnos prema novcu poreznih obveznika
 
Ministar je istaknuo da ne treba pobjeći od onoga što je do sada učinjeno te da je potrebno gledati širi kontekst.
 
"Prije nekoliko godina javne financije su bile u deficitu, s rastućim javnim dugom, što je bio jedan od ključnih razloga zašto smo plaćali kamatu na kredit od šest posto, a danas plaćamo manje kamate. Stabilizirali smo javne financije, uravnotežili ih i poboljšali kreditni rejting, a paralelno s tim smo dizali plaće i porezno rasterećivali građane", tvrdi ministar financija.
 
Marić je rekao da je legitimno pravo svakoga argumentirati važnost svakog pojedinog sektora, no odgovornost Vlade je gledati cjelinu sustava državne i javne uprave, kao i ukupnog funkcioniranja gospodarstva i javnih financija.
 
"Naša je zadaća odgovorno se odnositi prema novcu poreznih obveznika", rekao je.
 
Marić je odgovorio i na pitanje zašto je u redu, primjerice, dati Croatia Airlinesu 250 milijuna kuna.
 
"I to pitanje je legitimno. Ali, nemojmo zanemariti činjenicu da je proračun MZO-a u tri godine porastao za tri milijarde kuna. Najveći dijelom je porast plaća. Uvijek se može na taj način izvlačiti i stavljati na stol", rekao je ministar, istaknuvši kako je to pitanje pomirivanja svih mogućih zahtjeva u odnosu na mogućnosti.
 
Politika plaća treba biti trezvena tema
 
Ministar je podsjetio na činjenicu da je plaća, prema udjelu mase plaće u rashodima proračuna Hrvatske, u gornjoj polovici, a Hrvatska nije loše pozicionirana ni kada se gleda visina plaća prema prosječnoj plaći u gospodarstvu ili BDP-u prema glavi stanovnika.
 
"Važno je da politika plaća bude trezvena tema", tvrdi Marić, pozivajući na smirivanje strasti kako se politička previranja ne bi prelamala preko leđa učitelja, medicinskih sestara ili liječnika.
 
"Sve će se znati u idućim danima i tjednima, kada se definiraju stvari koje su još otvorene i sukladno tome bude donesen državni proračun", poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Izvor: RTL / Vlada



Pisane vijesti | Zdravko Marić