Nastavit ćemo snažno podupirati proeuropska i reformska nastojanja moldavske vlade i njihov europski put

„Hrvatska pozdravlja uspjeh Moldavije koja je u lipnju dobila status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji“, rekao je danas ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka sa moldavskim ministrom vanjskih poslova Nicuom Popescuom.

"Nastavit ćemo snažno podupirati proeuropska i reformska nastojanja moldavske vlade i njihov europski put i dijeljenjem vlastitih iskustava iz pristupnog procesa", istaknuo je.

Ministar Grlić Radman kazao je i da će Hrvatska nastaviti podržavati suradnju kroz brojne regionalne platforme, poput Srednjoeuropske inicijative kojom će Moldavija predsjedati u 2023. godini.

O ratu u Ukrajini ministar je podsjetio da su Europska unija i Hrvatska pokazale solidarnost upućivanjem financijske i makrofinancijske pomoći i kroz instrumente mehanizma Unije za civilnu zaštitu i privremene mjere liberalizacije trgovine.

Moldaviji je Hrvatska primjer uspjeha europske integracije

„Moldaviji je Hrvatska primjer uspjeha europske integracije“, rekao je moldavski ministar Popescu.

Čestitao je Hrvatskoj na izvrsnom putu od države koja je bila u ratu i u nekoliko desetljeća uspješno se integrirala u europske infrastrukture.

Obojica ministara izrazila su zadovoljstvo činjenicom da drugu godinu zaredom raste trgovinska razmjena.

Zaključili su da prostora za širenje suradnje ima u prometnom, prehrambenom, IT sektoru, turizmu, farmaceutskoj industriji, a posebno je Moldavija zainteresirana za uvoz plina preko Hrvatske.

"Imamo podršku europskih partnera i s optimizmom gledamo na budućnost", rekao je Popescu.

U doba predblagdanskog darivanja i u znaku SNP-a u Kataru ministri su razmijenili dresove nogometnih reprezentacija pa je Grlić Radman primio dres moldavske reprezentacije s otisnutim svojim prezimenom, a Popescu dres "vatrenih" s desetkom, brojem kapetana Luke Modrića.

"Sutra navijam za Hrvatsku", rekao je ministar Popescu.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman