Nastavlja se obnova Zagreba! Otvorena i gornjogradska Gimnazija Tituša Brezovačkog

  • Slika /Vijesti/2023/Prosinac/20 prosinac/VRH_0453.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je gornjogradsku Gimnaziju Tituša Brezovačkog, koja je cjelovito obnovljena nakon razornog potresa.

Premijer je istaknuo kako je današnja obnova te niz drugih zgrada, nerijetko zaštićenih kulturnih dobara na Gornjem gradu, dokaz da je odabran pravi pristup u obnovi.

Dodao je kako je za konstrukcijsku, temeljitiju i sigurnosno čvršću obnovu trebalo vremena za dobivanje sredstava iz fondova EU-a.

"Da smo slučajno išli u blic varijantu obnove u povratak u prijašnje ili površno stanje, bili bismo optuženi za diletantizam", ustvrdio je.

Naglasio je kako se trenutno 3,3 milijarde eura aktiviraju i troše za obnovu od potresa te dodao kako se obnavljaju škole, fakultetske zgrade, bolnice, kulturne institucije, crkvene i vjerske zgrade te prometna infrastruktura.

Najkompleksniji primjer cjelovite obnove u gradu Zagrebu

Obnova je iznosila 11,7 milijuna eura, od čega je 7,2 milijuna bilo iz Fonda solidarnosti EU, a ostatak iz Državnoga proračuna, odnosno Nacionalnog plana oporavka i obnove.

Uz predsjednika Vlade i ministre bio je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je rekao kako je Tituš Brezovački 15. škola koja je cjelovito obnovljena, novoizgrađena ili dograđena, ocijenivši je škola Tituša Brezovačkoga najkompleksniji primjer cjelovite obnove u gradu Zagrebu.

"Kad govorimo o potresu, onda je ovo sedma cjelovito obnovljena škola", dodao je.

Nakon prigodnih obraćanja državni i gradski dužnosnici, među kojima su bili i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, obišli su obnovljenu školu u koju su se već vratili učenici i njihovi nastavnici.

Izvor: Vlada / Hina



Pisane vijesti