Nastavljamo podupirati BiH na putu u Europsku uniju i Sjevernoatlantski savez

Slika /Vijesti/2019/09 rujan/06 rujna/464D0F67-E5D3-4142-AC92-F76ABC47E88E.jpeg

„Stav Hrvatske je da podupire Bosnu i Hercegovinu i na putu prema Europskoj uniji i na putu prema Sjevernoatlantskom savezu“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima u Tolisi u Bosni i Hercegovini.

Upitan o činjenici da u Bosni i Hercegovini još nije formirana vlast, kazao je da ovo nije prvi put u BiH da nakon izbora malo dulje traje proces formiranja vlasti.

„Ima i nekih drugih zemalja na 'B', poput Belgije, gdje još nismo ni blizu rekorda koji su bili prije nekoliko godina. Očekujemo da se političke stranke dogovore, to je stvar unutarnjopolitičkih aktera, stvar BiH“, kazao je.

„Tu smo da podupiremo“

Naglasio je da je stav Hrvatske da podupire BiH i na putu prema Europskoj uniji i na putu prema Sjevernoatlantskom savezu.

„Prethodno je pitanje da svi politički akteri u BiH žele također taj cilj. Mi znamo da je Hrvatski narodni sabor BiH, a i HDZ BiH, po toj temi vrlo artikuliran, vrlo jasan i vrlo čvrst. Dijelimo njihov stav, smatram da bi to bilo dobro za cijelu BiH. Tu smo da podupiremo“, rekao je.

Prava konstitutivnih naroda jasno definirana

Upitan kako komentira imenovanje američkog povjerenika za zapadni Balkan Matthewa Palmera, predsjednik Vlade Plenković je kazao da se s njim susreo prije nekoliko mjeseci.

„Mislim da je ustavno ustrojstvo BiH jasno. Svi jako dobro znamo kako i u kakvim okolnostima je nastao Ustav BiH, koji je Aneks Daytonskog sporazuma. Smatramo da u BiH trebaju biti ravnopravni i Hrvati, i Bošnjaci, i Srbi, i svi oni koji u njoj žive. A da su prava konstitutivnih naroda jasno definirana u Ustavu BiH.

Novinare je zanimao i današnji sastanak koalicijskih partnera u Banskim dvorima. Plenković je kazao da je to redoviti sastanak i dijalog partnera.

Respekt prema državi

Na pitanje o intoniranju himne u školama, odgovorio je da je smatra da hrvatski obrazovni sustav treba mladim generacijama usaditi i ugraditi te njegovati respekt prema državi, državnim institucijama i prema simbolima države.

„Jedan od načina je i poštovanje prema hrvatskoj himni“, dodao je.

Kazao je da dolazimo na kraj trećeg desetljeća naše samostalnosti i kada imamo nove mlade generacije, te podsjetio na vrijeme sudbonosno za Hrvatsku, na Domovinski rat.

„Dolaze mladi ljudi koji nemaju svoj put, svoje iskustvo, svoje sjećanje tog vremena, mislim da je važno da imaju respekt prema državi. Društvo će nam biti bolje, kvalitetnije, pristojnije, kulturnije, tolerantnije i uljuđenije“, izdvojio je.

Vezano za objavu na društvenim mrežama eurozastupnice Željane Zovko o obljetnice Herceg-Bosne, predsjednik Vlade je rekao da je ona sama to objasnila.

„Ona je bila jako agilna i angažirana zastupnica u drugom dijelu mandata prošlog saziva. Na našoj je listi našom političkom voljom i dogovorom. Zalaže se i za hrvatske nacionalne interese i za BiH, a posebno za prava Hrvata u BiH kroz rad u Odboru za vanjske poslove“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković