Nastavljamo pružati podršku sektoru poljoprivrede, mjere suzbijanja ASK daju rezultate

  • Slika /Vijesti/2023/Studeni/15 studenog/VRH_8780.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predstavnike Hrvatske poljoprivredne komore na čelu s Mladenom Jakopovićem. Na sastanku je uz predsjednika Vlade sudjelovala ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnici Mladen Pavić i Tugomir Majdak.

Glavna tema sastanka bila je trenutna situacija s afričkom svinjskom kugom, a razgovaralo se i o primjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, produljenju kreditnih linija za poljoprivrednike, pitanju uvoza ukrajinskih žitarica kao i o daljnjim mjerama za povećanje poljoprivredne proizvodnje i prehrambenu samodostatnost.
 
Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore izrazili su podršku Ministarstvu poljoprivrede u provedbi mjera s ciljem suzbijanja afričke svinjske kuge, kao i zadovoljstvo s programima pomoći posjednicima.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je sudionicima sastanka na suradnji i konstruktivnim prijedlozima. Istaknuto je i da trenutna stagnacija broja slučajeva pokazuje da su mjere temeljene na znanosti i struci učinkovite. Poručio je da Vlada nastavlja pružati podršku posjednicima kroz više od 32 milijuna eura vrijedne programe pomoći koji su promptno doneseni.
 
Na sastanku je naglašeno da je prioritet očuvati tradiciju svinjogojstva koju Vlada podržava brojnim mjerama, suzbiti bolest, što prije omogućiti trgovinu svježim mesom te vratiti svinjogojstvo na svaki objekt koji će poštivati propise iz područja biosigurnosti. Trenutno ne postoji cjepivo ni lijek za afričku svinjsku kugu, a nepoštivanje znanosti i veterinarske struke ne pridonosi rješenju krize.
 
Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore na sastanku su zatražili da se uzmu u obzir njihovi zahtjevi te da se zajedno s Vladom i resornim ministarstvom pronađu konstruktivna rješenja uz pomoć struke, bez koje nema pozitivnog ishoda kada je riječ o suzbijanju afričke svinjske kuge, rješavanju pitanja poljoprivrednog zemljišta ili stanja na tržištu žitarica.
 
Naglasili su kako ne stoje iza zahtjeva tzv. Stožera za obranu hrvatskog sela i najavljenih prosvjeda.
 
Kada je riječ o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, među ostalim zaključeno je da jedinice lokalne samouprave trebaju uz pomoć svojih komunalnih redara detektirati zapuštena privatna zemljišta, a Hrvatska poljoprivredna komora će napraviti prijedlog za tretman dosadašnjih posjednika te organizirati javnu raspravu po pitanju daljnjeg unaprjeđenja zakonodavnog okvira.
 
Uzimajući u obzir izniman interes krajnjih primatelja i uspješnost dosadašnje provedbe dogovoreno je kako će se osigurati otvaranje nove kreditne linije za poljoprivrednike kako bi se pomoglo što većem broju poduzetnika u sektorima poljoprivrede i prerade.
 
Vezano za stanje na tržištu ratarskih kultura istaknuto je kako država kao niti Ministarstvo poljoprivrede ne mogu aktom odrediti dugoročne cijene žitarica na tržištu, a cijene ovise o ponudi i potražnji.
 
Na sastanku je zaključeno kako će se nastaviti daljnji dijalog te će se razmotriti svi zahtjevi Hrvatske poljoprivredne komore i iznaći zajednička rješenja na dobrobit svih poljoprivrednika.
 
 
 

Pisane vijesti