Neobvezujuća politička izjava koja nema utjecaja na međunarodno pravo i ne odražava službeni stav Njemačke

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dao je izjavu za medije u Dubrovniku, gdje se danas i sutra održava Dubrovnik Forumu 2022.

Kazao je da je riječ o petnaestom izdanju Dubrovnik Forma, koji će ove godine okupiti veliki broj uzvanika i dužnosnika. Među njima su, između ostalih, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak te posebni izaslanik predsjednika Vlade Ujedinjene Kraljevine za Zapadni Balkan Stuart Peach.
 
Na Forumu će sudjelovati i predstavnici međunarodnih institucija, među kojima je i OECD, a ministar je podsjetio da je Hrvatska danas započela pregovore o pristupanju toj organizaciji.  
 
Tema Dubrovnik Foruma potraga za ravnotežom u polariziranom svijetu
 
Grlić Radman kazao je da je tema Dubrovnik Foruma potraga za ravnotežom u polariziranom svijetu. Dodao je da će razmatrati posljedice ruske invazije na Ukrajinu.
 
"Dubrovnik Forum je upravo dobra prilika da se rasprave utjecaji na gospodarske prilike, prije svega udar je to na sigurnost hrane i energije, globalni politički izazovi, udar je to  na međunarodno pravo, svjetski poredak, vrijednosne informacije i to sve skupa će se aplicirati i na jugoistok Europe", pojasnio je Grlić Radman.
 
Neobvezujuća politička izjava
 
Ministar se odgovarajući na pitanja novinara osvrnuo i na rezoluciju o Bosni i Hercegovini koju je danas usvojio njemački Bundestag, kazavši da se ovdje radi o neobvezujućoj političkoj izjavi potaknutoj od zastupnika bošnjačkog podrijetla, koja ne odražava službeni stav Njemačke s obzirom da je on sadržan u svim aktima Europske unije.
 
"Ovdje se radi o političkoj izjavi parlamenta jedne zemlje članice, jedne frakcije. Ne mijenja niti strukturu niti ima utjecaja na međunarodno pravo", poručio je.
 
Ministar je kazao da je važno sve ono što je sadržano u dokumentu Europske unije, oko čega se hrvatska diplomacija mjesecima angažirala.
 
"Prije svega to je Strateški kompas, gdje su sve zemlje članice Europske unije podržale referencu koja govori o jednakopravnosti tri konstitutivna naroda”, naglasio je.
 
BiH treba počivati na dijalogu
 
Rezoluciju koju je njemački parlament usvojio Grlić Radman smatra štetnom.
 
"Naravno da se ova politička izjava zloupotrebljava. Ne pridonosi dijalogu. BiH treba počivati na dijalogu, Daytonskom sporazumu", poručio je.
 
Apelirao je i na bošnjačke lidere da uspostave dijalog s hrvatskim liderima kako bi se prevladali nesporazumi.
 
Hrvatskoj je u interesu stabilna BiH
 
Kazao je kako je interes zastupnika SPD-a Adisa Ahmetovića logičan jer zastupa određene politike koje dolaze iz BiH te je ponovio da to ne odražava službeni stav njemačke vlade.
 
"Naš vanjskopolitički odbor uputio je već ranije pismo u kojem je prosvjedovao svojim kolegama u parlamentu da je Hrvatskoj, kao zemlji članici EU i NATO saveza, u interesu stabilna Bosna i Hercegovina. Ona može biti stabilna zemlja samo ako se provode načela iz Daytonskog sporazuma, koji je temelj moderne BiH", rekao je Grlić Radman, ponovivši da se ne može izjavom jednog zastupnika mijenjati međunarodno pravo.
 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman