Nerazumno je štrajkati u trenutku kada rastu plaće

Slika /Vijesti/2019/11 studeni/12 studenoga/Interliber-13.jpg

Premijer Plenković osvrnuo se danas u izjavi za medije na štrajk u školama, poručivši da je on nerazuman u trenutku kada rastu plaće. Apelirao je na čelnike sindikata da razmisle o efektima štrajka te poručio kako treba voditi računa o interesima učenika i njihovih roditelja. Dodao je da o dobroj volji i iskrenosti Vlade, u okviru socijalnog dijaloga, govori i najava o zajedničkom radu na Uredbi o koeficijentima o složenosti poslova. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je danas Interliber – 42. Međunarodni sajam knjiga na Zagrebačkom velesajmu – i poručio da je riječ o sjajnoj prigodi za vidjeti što sve rade hrvatski nakladnici i pisci.
 
U izjavi za medije nakon otvorenja Interlibera kazao je da trenutno čita knjigu Davida Camerona "For the Record".
 
"Ovo je festival hrvatske kulture i književnosti. Drago mi je da smo u mandatu naše Vlade praktički za 100 posto povećali proračun Ministarstva kulture i da radimo na Strategiji kulture čitanja kod naših najmlađih generacija, kako bismo pokušali naći pravu mjeru kombiniranja klasične knjige i današnjih modernih tehnologija i digitalnih formi", poručio je predsjednik Vlade.
 
Čestitao je gradonačelniku Grada Zagreba na uspješnoj organizaciji još jednoga, 42. Interlibera, ove godine u okviru 110. obljetnice Zagrebačkog velesajma.  
 
Govoreći o kulturi, inovacijama i modernim tehnologijama istaknuo je da se mnogi gradovi prilagođavaju novim radnim mjestima budućnosti, navodeći za primjer Novsku u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je bila jedno od središnjih mjesta prave industrije u vrijeme bivše države, a danas se okreće prema novim zanimanjima i lovljenju koraka s četvrtom industrijskom revolucijom.
 
Štrajk u školama je nerazuman kada rastu plaće
 
Odgovarao je potom na pitanja o drugim aktualnim temama, a novinare je zanimao njegov komentar na štrajk učitelja.
 
Premijer Plenković ponovo je apelirao na sindikalne čelnike da razmisle o efektima štrajka koji traje već tri tjedna.
 
"Uz svo poštovanje prava na štrajk, poruke koje su slane su apsolutno nerazumne. Dakle, nerazumno je štrajkati u momentima kada vam se podiže plaća i kada će se podignuti plaća onima koje zastupate. Ja ne vidim ikakav racionalni element", rekao je Plenković.
 
Poručio je da je ova Vlada postavila Hrvatsku na zdrave temelje, što je između ostaloga bilo vidljivo i protekloga tjedna kod predstavljanja rebalansa proračuna za ovu godinu i prijedloga proračuna za iduću.
 
"Naše gospodarstvo raste na zdravim temeljima, ne na zaduženju budućih naraštaja. Napravili smo fiskalnu konsolidaciju, nemamo proračunski manjak, nema makroekonomskih neravnoteža, vratili smo investicijski kreditni rejting", podsjetio je premijer Plenković i dodao da danas zaduženja na financijskim tržištima, koja su prije deset godina bila preko 6 posto, Ministarstvo financija refinancira za nešto malo iznad 1 posto, dok su i uvjeti zaduživanja za građane i poduzetnike danas bitno povoljniji.
 
Naglasio je da je, kako bi se ti povoljni uvjeti održali, potrebno zadržati konsolidirani okvir.
 
Treba voditi računa o interesu roditelja i učenika
 
"Naša je politika konzistentna. Ako je ova Vlada u svom mandatu povećala plaće za 18 posto samo temeljem kolektivnog ugovora plus porezna rasterećenja koja se odnose osobito na privatni sektor, onda su to ogromni iskoraci", rekao je premijer Plenković i dodao da o dobroj volji, susretljivosti i iskrenosti Vlade, kao jednog od partnera u okviru socijalnog dijaloga, govori i najava o zajedničkom radu na Uredbi o koeficijentima o složenosti poslova.  
 
Kazao je i da resorni ministri kontinuirano razgovaraju sa socijalnim partnerima, ali upozorio i kako treba voditi računa o interesu i roditelja i učenika.
 
"Nije baš neki sport koji predugo može trajati da ljudi ne znaju kud će s djecom zbog štrajka koji je po mom dubokom uvjerenju u ovom trenutku, s obzirom na sve što smo stavili na stol i što smo kazali, nepotreban", dodao je.
 
Dijalog o GUP-u u Zagrebu vodi se sukladno zakonu
 
Na upit novinara je li na sastanku s gradonačelnikom Grada Zagreba prošloga tjedna najviše razgovarao o GUP-u, premijer Plenković kazao je da nisu o tome najviše razgovarali.
 
"Razgovarali smo o nizu tema koje su u interesu Zagrepčana i Zagrepčanki te svim projektima koji unaprjeđuju život u hrvatskom glavnom gradu", rekao je premijer i dodao kako je njegova Vlada izrazito puno učinila u pogledu decentralizacije u funkcionalnom i fiskalnom smislu.
 
Naglasio je da je Grad Zagreb najsnažnija jedinica lokalne i područne samouprave te je jedini iznad prosjeka razvijenosti na razini Europske unije, s indeksom preko 100, a sa svojim projektima, uz potporu Vlade i europskih fondova, mora biti motor hrvatskoga razvoja.
 
Što se tiče GUP-a, kazao je da Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike vode intenzivan dijalog sa službama Grada Zagreba, sukladno zakonu.

Pisane vijesti | Andrej Plenković