Niža cijena plina, ministar Ćorić najavio: Ovo bi mogla biti godina pojeftinjenja

Slika /Vijesti/2020/02 veljača/18 veljače/HN20200207449940.jpg

Ministar zaštite okoliša i energetike večeras je za RTL Danas komentirao pojeftinjenje plina koje je najavila Hrvatska elektroprivreda. Naime, Hrvatska elektroprivreda smanjila je veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto i to za razdoblje od 1. travnja ove godine do 31. ožujka iduće godine.

To znači da će plin pojeftiniti i za kućanstva, procjenjuje se za oko jedan posto.
 
"Prije svega je ovo poruka opskrbljivačima, kojima će plin od HEP-a doći po osam posto nižoj cijeni od strane Hrvatske elektroprivrede, da to isto mogu prenijeti prema svojim krajnjim korisnicima, odnosno kućanstvima. Ovo je prije svega odraz tržišnih okolnosti i nadamo se da će opskrbljivači, na koje mi ne možemo utjecati, ići za tim da ovo pojeftinjenje prevale i na krajnje korisnike, da našim građanima omogućimo nekoliko desetaka manje račune za plin", rekao je ministar Ćorić za RTL Danas.
 
Sve je zapravo na opskrbljivačima, no ministar vjeruje da ćeih konkurencija natjerati da smanje cijene.
 
"Dobro je da krajnji korisnici mogu odabrati svog opskrbljivača i oni će dobro morati razmisliti koju će cijenu ponuditi. Konkurencija među njima bi trebala dovesti i do smanjenja cijena plina. Trebamo svi zajedno pokazati solidarnost", rekao je Ćorić.
 
Upitan radi li se o jedinom pojeftinjenju ili ih se može očekivati još, ministar Ćorić je kazao: 
 
"U ovom trenutku je jedino, no svakako, temeljem trenutnih trendova možemo reći da u 2020. ne bi trebalo doći do povećanja cijena vode, čak bi moglo doći i do određenog rasterećenja. Isto tako ne očekujemo povećanje cijena struje. Ova godina nije godina poskupljenja, mogla bi biti godina pojeftinjenja."


Pisane vijesti