Njegujući kulturu sjećanja i osudom zločina odajemo počast žrtvama totalitarnih režima

Slika /Vijesti/2022/23 kolovoza/vizual.png

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima prigoda je da i ove godine ukažemo na važnost nedvosmislene osude svih stravičnih zločina, progona i strahota počinjenih uime i pod okriljem totalitarnih i autoritarnih režima. Njegujući kulturu sjećanja i osuđujući ubojstava, političke likvidacije i masovna kršenja ljudskih prava počinjena pod bivšim nedemokratskim totalitarnim režimima, hrvatska Vlada se i ove godine pridružuje obilježavanju ovog važnog dana.

Očuvanjem povijesne istine i jasnim ograđivanjem od svih totalitarnih zločina iskazujemo pijetet žrtvama i njihovim obiteljima. Posebno nam je stalo do toga da osiguramo adekvatno obrazovanje mladih generacija kako se ta strašna zlodjela ne bi nikad zaboravila i kako bismo, živim sjećanjem na to mračno vrijeme europske povijesti, u budućnosti bili još ustrajniji u izgradnji tolerantnog i uključivog ozračja te nadišli društvene podjele.
 
Kao zemlja koja je i sama prošla kroz tri rata u 20. stoljeću, a danas je odgovorna članica Europske unije i NATO saveza, Hrvatska će i dalje angažirano sudjelovati u rješavanju brojnih globalnih pitanja i izazova, uz privrženost multilateralizmu i načelima međunarodnog prava. Poštovanje ljudskih prava jedan je od najvećih ideala čovječanstva, kojeg negira svaki oblik nasilja, dehumanizacije i ratnih razaranja. Bez jasnog i odlučnog zagovaranja tih vrijednosti, ne možemo ostvariti trajni mir i stabilnost u svijetu, koji je i danas ugrožen uslijed ruske vojne agresije i invazije na Ukrajinu.
 
Uime Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković položit će vijence i upaliti svijeću u spomen i u počast svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upalio je svijeću kod spomenika "Glas hrvatske žrtve – Zid boli", na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen-obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković položio je vijenac i upalio svijeću kod Spomen-ploče Vlade Republike Hrvatske i zatočenika na otoku Sveti Grgur, te kod Spomen-ploče Vlade Republike Hrvatske na Golom Otoku.

Pisane vijesti