Novih bespovratnih 138 milijuna kuna za zamjenske zgrade na Banovini

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je danas odluku o financiranju projekta "Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima", kojom su osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 138 milijuna kuna.

Tim sredstvima će se izgraditi četiri višestambene zgrade s ukupno 76 stanova na području Gline i Dvora. U sklopu projekta predviđena je izgradnja 55 zamjenskih obiteljskih kuća, priopćili su iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Potpisanom odlukom iskorištena su sva sredstva koje je osiguralo resorno Ministarstvo Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje izmjenom Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Osigurat će se dom za ukupno 889 obitelji

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 111 milijuna eura, odnosno više od 830 milijuna kuna za intervencijske mjere za potresom pogođena područja.

Tim sredstvima osigurat će se dom za ukupno 889 obitelji, a izgradit će se 581 obiteljska kuća i 308 stanova u ukupno 20 tipskih višestambenih zgrada. Navedene kuće u vlasništvu su Hrvatske, a dat će se na trajno korištenje obiteljima s područja pogođenih potresom.

„Ova sredstva omogućuju da obitelji čiji su domovi uništeni u potresu kontejnere zamjene domovima. Tijekom sljedeće godine obitelji će dobiti ključeve svojih novih domova“, istaknula je Tramišak.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Nataša Tramišak