O slučaju Daruvarac: Ogorčen sam, razmotrit ćemo zakonske izmjene radi sprječavanja zloupotrebe procesnih instituta

Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/17 prosinca/6.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na konferenciji „Bori se i pobijedi“, a nakon konferencije odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.

Jutros je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, a predsjednik Vlade kazao je da je na sjednici raspravljen niz tema, koje su uobičajeno na dnevnom redu Vijeća, a to je plan rada sigurno-obavještajnih službi u Hrvatskoj, odnosi sa susjedima te pitanje migracija i tema informacijske sigurnosti.
 
Novinare je zanimalo je li na Vijeću bilo riječi o aferi SMS, a predsjednik Vlade kazao je da je to pitanje spomenuto u kontekstu informacijske sigurnosti.
 
„I to na dva načina. Prvo, da se ona mora raščistiti i rasvijetliti do kraja i drugo da svi oni koji su na bilo koji način uključeni u davanje informacija, a dio su bilo policijskoga bilo nekog drugog sustava progona, moraju za to odgovarati“, rekao je premijer Plenković.
 
Naglasio je kako nije bilo riječi o konkretnim imenima, već se razgovaralo o modelima kako da se takva situacija riješi.
 
Upitan je li država zakazala u „slučaju Daruvarac“, predsjednik Vlade Plenković kazao je da se radi o jednom strašnom slučaju nasilja u kojem su dokazi više nego jasni. Dodao je da su svi zgroženi tim slučajem te naglasio da iz uloge koju ima, kao predsjednik Vlade, taj slučaj može samo gledati, ali kao pravnik je poručio kako je očito da je obrana u ovome slučaju koristila sve moguće procesne taktičke poteze kako bi se odugovlačilo s postupkom.
 
„Smatram da to nije dobro. Način kako mi kao država ili Vlada možemo to riješiti jest da se razmotri da ovakve situacije u smislu korištenja procesnih instituta ne dovode do ugrožavanja brzog odvijanja procesa, što je u ovom slučaju upravo ono što se dogodilo. Javnost je opravdano ogorčena i ja sam jednako tako ogorčen kao i svi, jer je ovaj slučaj eklatantan“, poručio je.

Pisane vijesti | Andrej Plenković