Obilježavanje 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata

U povodu obilježavanja 100. godišnjice kraja Prvoga svjetskog rata, prisjećamo se jednog od najsmrtonosnijih sukoba u povijesti čovječanstva u kojemu je život izgubilo oko 10 milijuna vojnih i 8 milijuna civilnih žrtava, a čije su dalekosežne i kobne posljedice duboko obilježile 20. stoljeće te ostavile neizbrisiv trag u kolektivnoj svijesti današnje Europe, sazdanoj na privrženosti trajnom miru i suradnji nekada suprotstavljenih i zaraćenih europskih nacija.

Kao prijelomni događaj u modernoj europskoj povijesti, primirje koje je postignuto 11. studenoga 1918. između sukobljenih strana označilo je kraj Velikog rata i teških ljudskih stradanja, ali i otvorilo put potpisivanju više mirovnih sporazuma kojima je izmijenjen politički poredak tadašnjega svijeta te promijenjena geopolitička slika većeg dijela Europe.

Bolna sjećanja na 20. stoljeće koje je u Europi donijelo dva, a u Hrvatskoj nažalost tri velika rata, danas prije svega trebaju služiti kao pouka međunarodnoj zajednici za još odgovornije i još aktivnije zalaganje u jačanju globalne sigurnosti i mira te u sprječavanju sukoba i ratova među narodima kako se ovakva stradanja čovječanstva više nikad ne bi ponovila.

Kao članica Europske unije i NATO-a koja danas odgovorno i ravnopravno sudjeluje u rješavanju brojnih globalnih pitanja i izazova, Hrvatska je privržena multilateralizmu i poštivanju načela međunarodnog prava, što je temelj za trajni mir i stabilnost u svijetu.

Pridružujući se međunarodnoj inicijativi zemalja koje su bile najdublje pogođene devastirajućim učincima Prvog svjetskog rata, hrvatska Vlada je kroz Povjerenstvo za obilježavanje Stogodišnjice Prvoga svjetskog rata na nacionalnoj i lokalnoj razini potakla, koordinirala i pratila projekte obilježavanja uz iskazivanje dužnog pijeteta prema svim žrtvama s područja Hrvatske, kao i svih koji su posljednje počivalište pronašli u našoj zemlji.

Tijekom protekle četiri godine obilježavanju su se svojim programima diljem Hrvatske pridružile brojne znanstvene i kulturne ustanove, udruge, knjižnice, muzeji i škole, gradovi i općine. Tako je, između ostalih, u Puli znanstvenim skupom komemorirano potapanje broda „Viribus Unitis“. U Zadru je održan Znanstveni kolokvij o raspadu Austro-Ugarske Monarhije, Znanstveni kolokvij i izložba ‟Završetak Prvog svjetskog rata u Dalmaciji” te Međunarodna znanstvena konferencija „Potopljena baština Prvog svjetskog rata“ s posebnim osvrtom na potonuća parobroda Barun Gautsch te bojnog broda Szent Istvan.

Hrvatski predstavnici sudjelovali su na središnjem komemoriranju stradavanja hrvatskih vojnika u postrojbama Austro-Ugarske Monarhije na Istočnom ratištu. Diljem Europe hrvatska su veleposlanstva sudjelovala na obilježavanjima sudjelovanja i stradavanja hrvatskih postrojbi u zemljama zahvaćenim Prvim svjetskim ratom. Brojni su hrvatski znanstvenici sudjelovali u radu stručnih skupova održanih u inozemstvu na temu Prvoga svjetskog rata te su objavljeni brojni stručni i znanstveni radovi kao i autobiografski zapisi o Prvom svjetskom ratu i njegovim posljedicama na političkoj, društvenoj i osobnoj razini.

Brojni hrvatski muzeji (Gradski muzej Križevci, Hrvatski pomorski muzej Split, Muzej Sveti Ivan Zelina, Muzej Turopolja, Muzej Slavonije Osijek) sudjelovali su u obilježavanju ove značajne obljetnice.

Nastavljajući se na taj niz aktivnosti i projekata u 2018. godini kojima je svrha osnažiti svijest i spoznaju o svim uzrocima i događanjima koji se odnose na Prvi svjetski rat te njegove posljedice za čovječanstvo, na samu 100. godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu otvorila je veliki izložbeni projekt „1918. – prijelomna godina u Hrvatskoj“.

U okviru brojnih komemoracija koje se održavaju diljem Europe povodom obilježavanja 100. obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata, predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom, savjetnikom PRH Matom Granićem, ministricom kulture Ninom Obuljen-Koržinek, državnom tajnicom  u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko Zgombić te predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskoj, prisustvovao je u Zagrebačkoj katedrali svetoj misi koju je predvodio dekan Zagrebačke katedrale prečasni Josip Kuhtić.



Pisane vijesti