Obilježena 338. obljetnica smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/obiljezena_338_obljetnica_smrti_petra_zrinskog_i_frana_krste_frankopana.jpg
ZAGREB, 30. travnja 2009. (Hina) - Svečanim postrojavanjem Zrinske garde iz Čakovca danas je na Trgu sv. Marka u Zagrebu obilježena 338. obljetnica mučeničke smrti hrvatskoga bana Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana te 90. obljetnica prenošenja njihovih posmrtnih ostataka iz Bečkoga Novog Mjesta u zagrebačku prvostolnicu.

Smotru postrojene garde obavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je izrazila zadovoljstvo što je i sama postala počasnom članicom Zrinske garde. "U komunikaciji s braniteljima stalno ističem kako 'navik on živi ki zgine pošteno'", rekla je.

Potpredsjednica Kosor kao izaslanica predsjednika hrvatske vlade primila je u posjet izaslanstvo Zrinske garde i Međimurske županije.

Garda se nakon smotre u svečanu mimohodu spustila do Traga bana Jelačića te ispred spomenika odala počast banu Jelačiću.

Sa središnjega zagrebačkog trga Zrinska se garda uputila u zagrebačku prvostolnicu, gdje su zajedno s potpredsjednicom Kosor upalili svijeće i položili vijence na mjesta s posmrtnim ostatcima kardinala Alojzija Stepinca te Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana.

Na mjesto ispred kripte vijence su položila i izaslanstva Međimurske županije, Hrvatskoga vojnog učilišta "Petar Zrinski", Družbe "Braće hrvatskoga zmaja", Zavičajnog društva "Međimurje" i grada Vrbovca.

Misu zadušnicu predvodio je msgr. Juraj Batelja koji je u propovijedi napomenuo kako su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan primjeri na koje se valja ugledati u ljubavi prema domovini i svom narodu.

Austrijski car Leopold I. osudio je zbog borbe za Hrvatsku bana Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana na smrt odsijecanjem glave i desne ruke. Smaknuti su na opće zgražanje i zaprepaštenje hrvatske i ugarske javnosti te čitave Europe na današnji dan (30. travnja) 1671. u Bečkom Novom Mjestu.



Pisane vijesti