Obilježena prva godišnjica kornatske tragedije

U povodu prve godišnjice kornatske tragedije, u kotlini ispod Velog vrha u uvali Šipnate, vijence su za poginule vatrogasce položili i izaslanici predsjednika Republike Siniša Tatalović i Saša Perković, izaslanstvo Vlade na čelu s potpredsjednicom i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor te izaslanstvo Sabora u kojem su bili i saborski zastupnici iz Šibensko-kninske županije. Počast poginulim vatrogscima došli su odati i kolege vatrogasci iz svih krajeva Hrvatske, predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne službe za zaštitu i spašavanje te mnogi žitelji Šibenika, Vodica i Tisnog.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor u izjavi medijima još je jedanput ponovila kako Vlada duboko suosjeća s obiteljima, dodajući da se tek dolaskom na Kornat može osjetiti sva punina kornatske tragedije te da svatko treba doći na to mjesto. Istaknula je da će Vlada učiniti sve da se dozna puna istina o kornatskoj tragediji jer obitelji na to imaju pravo, a učinit će i sve da se takva tragedija više ne ponovi. Kazala je i kako na brodu na kojemu je izaslanstvo Vlade, predsjednika Republike i Sabora iz Šibenika do Kornata stiglo zajedno s obiteljima i rodbinom poginulih vatrogasaca nije bilo nikakvih neugodnih situacija i pitanja zbog nedolaska najvišega državnog vrha.

Premijer Sanader na Kornat nije došao zbog straha od neugodnih pitanja, nego zbog nekih nesporazuma, o čemu je već govorio. Vjerujem da će obitelji doći u Zagreb po odličje za njihove najmilije kad to bude organizirano. Sumnje obitelji u rezultate dosadašnje istrage o kornatskoj tragediji Jadranka Kosor je komentirala riječima kako obitelji s obzirom na gubitak koji su doživjele imaju pravo na ljutnju i ogorčenost.

Kornatsku istragu komentirao je i ravnatelj Policije Marijan Benko ističući kako je policija temeljito i stručno obavila svoj posao.

Uoči obilaska mjesta pogibije vatrogasaca u crkvi Gospe od Tarca, na otoku Kornatu, služena je misa za poginule vatrogasce koju je predvodio don Frane Šimat, a na njoj su, uz obitelji, bila nazočna izaslanstva državnih čelnika i mnogobrojni vatrogasci te žitelji Šibenika, Vodica i Tisnoga.



Pisane vijesti