Objavljeni pozivi za dodjelu državnih jamstava poduzetnicima u turizmu i sportu

Objavljeni su pozivi za dodjelu državnih jamstava poduzetnicima iz sektora turizma i sporta iz Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta Ministarstva turizma i sporta (MINTS) u sklopu Vladinih mjera gospodarskog opravka, izvijestili su u utorak iz MINTS-a.

Pozivi su objavljeni na internetskim stranicama HBOR-a i HAMAG-BICRO-a.
 
Program provodi MINTS, a HBOR (Hrvatska banka za obnovu i razvitak) i HAMAG-BICRO (Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije) su provedbena tijela programa dodjele tih jamstava za nove kredite za likvidnost koja će pokrivati, kako kažu, do 100 posto glavnice kredita.
 
Potpore će se dodjeljivati kao državna jamstva za nove kredite za likvidnost, a prihvatljivi korisnici su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici koji posluju u tim sektorima u Hrvatskoj.
 
Namijenjene su za hotele, odmarališta, kampove i ostale smještajne objekte, restorane i ostale objekte za usluživanje i pripremu hrane, catering, pripremu i usluživanje pića, što znači da se odnosi i na kafiće, putničke agencije i touroperatore, nautički čarter, sportske objekte, fitness centre i ostale sportske djelatnosti uključujući i teretane, kao i na zabavne i tematske parkove te ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti.
 
Trajanje programa je do 30. lipnja ove godine
 
"Cilj je osigurati financijsku podršku poduzetnicima u sektorima turizma i sporta te s njima povezanim djelatnostima, koje su među najpogođenjima pandemijom koronavirusa", ističu iz MINTS-a.
 
Ukupan iznos predviđenih sredstava je 1,5 milijardi kuna, od čega će HAMAG-BICRO te HBOR provoditi dodjelu potpora u obliku jamstava za nove zajmove u maksimalnom planiranom iznosu od milijardu kuna te za potpore u obliku jamstava za zajmove u u maksimalnom planiranom iznosu od 500 tisuća kuna.
 
Zahtjeve za kredite koji će biti osigurani jamstvom poduzetnici mogu podnositi svim bankama u Hrvatskoj i HBOR-u, a dodatna pogodnost je kamatna stopa za kredite osigurane jamstvom koja će biti snižena za najmanje 0,5 postotnih bodova u odnosu na kamatnu stopu uz koju bi kredit bio odobren bez korištenja jamstva.
 
"Program dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta značajan je korak ka dugoročnom očuvanju likvidnosti poslovanja dionika u turizmu, sportu i povezanim djelatnostima, ali i dodatna potvrda kontinuirane brige Vlade o gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta", rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Izvor: Hina
 
 

Pisane vijesti