Obuljen Koržinek: Interes nam je obnoviti Zagreb da bude energetski učinkovit i protupotresno siguran

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek članica je Radne skupine koja je radila na izradi Prijedloga zakona o obnovi Zagreba i okolice. U Dnevniku HTV-a govorila je o zakonu koji je danas  upućen u drugo saborsko čitanje.


Obnova će se financirati po modelu 60-20-20, a postavlja se pitanje koliko će građana biti oslobođeno plaćanja tih 20%.
 
"Teško je procijeniti o kojem se broju građana, ne znamo koliko će građana podnijeti zahtjevi. Ali svi koji se uklope u socijalni kriterij, a radi se o 200 tisuća kuna dohotka vlasnika, odnosno partnera, supruga, supruge, a tu su i invalidi Domovinskog rata i korisnici socijalne pomoći. Određena ograničenja postoje kod onih vlasnika koji imaju više nekretnina," ističe ministrica Nina Obuljen Koržinek, dodajući da žele pomoći onima kojima je pomoć potrebna.
 
A što je s onima koji su krenuli u obnovu?
 
"Oni će imati pravo na refundaciju onog dijela troška koji se priznaje sukladno ovom zakonu, ako je rađeno sukladno kriterijima i tehničkim propisima", kazala je.
 
Građanima se financirati "konstrukcijska obnova". Što to točno znači?
 
"U ovo ne ulazi unutarnje uređenje, sve ono što trebate uložiti u stan, primjerice parketi, pločice...Sve što se tiče interijera. Konstrukcija obnova znači ojačanje i statička obnova da zgrade postanu sigurne, to je javni interes te se to odlučila sufinancirati država", pojasnila je ministrica.
 
Pitanje je i financijske konstrukcije za cjelokupnu obnovu dijelova Zagreba.
 
"Žurno smo reagirali sredstvima državnog proračuna, a paralelno smo radili na odobrenju zajma Svjetske banke za bolnice i škole. Dobili smo avansna sredstva iz Europskog fonda solidarnosti. U listopadu ili studenom očekujemo odluku o cjelovitom iznosu. Tu računamo na nekakvih 500-tinjak milijuna eura. Tražit će se i drugi izvori financiranja, zaduženjima. Računamo i na određena sredstva iz sljedeće financijske perspektive EU-a. Interes nam je obnoviti Zagreb da bude energetski učinkovit i protupotresno siguran", dodala je Obuljen Koržinek.
 
Obnova je u velikom dijelu već započela, dodaje ministrica, a Zakon daje okvir za daljnji rad.
 
Očekuje i podršku oporbe u Saboru.
 
"Najveći dio primjedaba koji su bili izneseni kroz saborsku raspravu, ali i kroz raspravu svih dionika, najveći dio smo uvažili. Naravno da smo otvoreni i za eventualna poboljšanja, ali mislim da s ovim prijedlogom nudimo jedan cjelovit zakon", kazala je.
 
Osnovat će se i Fond za obnovu.
 
"Fond će osnovati Vlada u suradnji s dvije županije, to će biti operativno tijelo koje će unutar Vlade surađivati sa svim resorima, ali i s gradovima koji su nositelji prostorno-planskog planiranja jer oni imaju najbolje podatke i najdetaljnije podatke o potrebama i stvarnom stanju", rekla je.
 
Šteta od potresa je 42 milijarde kuna. Pitanje je i prioriteta.
 
"Prioriteti su škole, zdravstvene ustanove, one zgrade koje predstavljaju opasnost... Kada gledate udio javnih zgrada u ukupnom broju oštećenih zgrada, on je relativno malen u postotku. Međutim, troškovi obnove, kada gledate velike zgrade te kulturna dobra, poput primjerice Zagrebačke katedrale, najviše će zapravo trebati sredstava za te javne zgrade. Ovaj Zakon je u prvom redu važan zbog naših građana, da se pokrene proces obnove", zaključuje ministrica Obuljen Koržinek.
 
Izvor: Vlada /  HTV

Pisane vijesti | Kultura | Nina Obuljen Koržinek