Obuljen Koržinek: Kulturni značaj Hvarskoga kazališta prelazi okvire lokalne zajednice

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je u četvrtak navečer obnovljeno Hvarsko kazalište, istaknuvši kako je riječ o neprocjenjivu biseru hrvatske kulturne baštine čiji značaj prelazi okvire lokalne zajednice.

"Prema mnogima prvo komunalno kazalište u renesansnoj Europi, Hvarsko kazalište svoja je vrata otvorilo različitim društvenim staležima 1612. godine, čime je grad Hvar dobio mjesto kulturnih i društvenih susreta svih svojih građana u nevjerojatno demokratičnoj atmosferi. Iako je u kronologiji najstarijih kazališta Europe Hvarsko kazalište treće po redu renesansno kazalište, njegova ga javna uloga čini jedinstvenim u povijesti teatra uopće", istaknula je ministrica.

Dodavši da kulturni značaj Hvarskoga kazališta prelazi okvire lokalne zajednice, ministrica je istaknula kako je ono središte nekih od najznačajnijih kulturnih manifestacija Hrvatske, poput Dana hvarskog kazališta koji se odvijaju od 1973. godine i u sklopu kojih je i upriličeno otvorenje obnovljenoga kazališta.

Ministrica kulture zaželjela je da nakon svečanoga otvaranja ova "čudesna zgrada ponovno postane i ostane dom svih Hvarana, amatera i profesionalaca, da ugošćuje – baš kao što je slučaj ovih dana – vrhunske umjetnike, sve one koji vole i njeguju umjetnosti".

Otvorenje obnovljenoga kazališta uveličala je izvedba "Judite" Marka Marulića u glazbeno-scenskoj interpretaciji Katarine Livljanić i ansambla Dialogos.

Hvarsko kazalište, treće renesansno kazalište u Europi

Hvarsko kazalište prvo je komunalno kazalište u Europi koje se često ističe kao treće po redu u bogatoj literaturi o povijesti nastanka europskih kazališta, navodi pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav
Bužančić u prigodnom tekstu o povijesti i tijeku obnove toga kazališta.

Hvarsko kazalište, treće renesansno kazalište u Europi, nastaje na prelasku iz 16. u 17. stoljeće.

Sagrađeno je u hvarskoj luci na glavnom gradskom trgu nasuprot lože, a iznad Arsenala koji se nalazio na samoj morskoj obali.

Premda je Hvarsko kazalište dovršeno, kako piše na njegovim nadvratnicima 1611./1612. godine, zamisao o njegovoj gradnji i sama izvedba morala je započeti znatno prije, u vrijeme obnove grada stradalog od Turaka u Ciparskom ratu kolovoza 1571. godine.

Gradnji komunalnog kazališta, navodi Bužančić, pridonijelo je humanističko ozračje otoka te pojava renesansnih dramskih tekstova Hvarskog književnog kruga - od Lucića i Hektorovića do Pelegrinovića i Benetovića - kao i čvrste veze Hvara s drugim jadranskim komunama Splitom i Dubrovnikom.

U obnovu Hvarskoga kazališta Ministarstvo kulture, uz pomoć i potporu Grada Hvara, ulaže od 1990. godine, a do sada je uloženo više od 35 milijuna kuna, a obnovom je upravljao Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Splitu.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek