Obuljen Koržinek: Ministarstvo je zaduženo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, ne bavi se komunalnim pitanjima

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/30 lipnja/Obuljen Koržinek 3.jpg

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek prozvala je splitsku gradsku vlast i gradonačelnika Ivicu Puljka za odnos prema kulturi, uključujući odnos prema HNK i Splitskom ljetu, smjene uspješnih ravnatelja i uskraćivanje financiranja Mediteranskom festivalu knjige.

Ministrica je uputila izraze zahvalnosti Srećku Šestanu u povodu njegova odlaska s dužnosti intendanta Hrvatskog narodnog kazališta, posebno istaknuvši posljednje dvije godine mandata kada je "uspio realizirati program i održati dostojanstvo kazališta, usprkos uskrati potpore i suradnje gradonačelnika Puljka".

Šestan je tu kazališnu instituciju, vodeći je u izuzetno teškim vremenima za kulturu i umjetnost, održao "živom i dinamičnom, ne dopuštajući krizama da ovladaju niti kazališnom kućom jednako kao ni festivalom Splitsko ljeto", istaknula je ministrica.

Poželjela je i uspjeh u radu novom intendantu Vicku Bilandžiću, posebno u realizaciji ovogodišnjega Splitskog ljeta, festivala koji "spajajući naslijeđe sa suvremenošću i predstavljajući vrhunske umjetničke domete, okuplja umjetnike različitih izraza i poetika, stvarajući kulturni kapital za budućnost".

Ministarstvo će osigurati dodatno financiranje Splitskog ljeta

Ministrica je najavila i da će, usprkos izostanku komunikacije s Gradom Splitom i neodazivanju gradonačelnika ili njegovih zamjenika na sjednicu Splitskog ljeta na kojem je usvojen program za koji nisu osigurana dovoljna financijska sredstva, Ministarstvo osigurati dodatno financiranje u iznosu od 50.000 eura za realizaciju ovogodišnjeg programa. Radimo to, dodala je, zbog građana Splita, publike i umjetnika, koji ne zaslužuju da im se par tjedana prije početka festivala otkazuju angažmani.

"Sa žalošću pratimo odnos gradske vlasti gospodina Puljka prema kulturi što uključuje odnos prema HNK i Splitskom ljetu, nasilne smjene uspješnih ravnatelja, ali i uskraćivanje financiranja Mediteranskom festivalu knjige za koji se ipak nadamo da će gradska vlast promijeniti stav i financirati ovu manifestaciju", istaknula je Obuljen Koržinek.

Posebno žalosti, dodala je, "uporno ponavljanje neistina vezanih uz rad i djelovanje konzervatorske službe Ministarstva kulture i medija". Puljak je, navodi, dva puta iznio neistinitu tvrdnju da Ministarstvo kulture i medija odobrava dozvole za rad ugostiteljskih objekata.

Ministarstvo je, podsjeća, zaduženo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, ne bavi se komunalnim pitanjima, niti izdavanjem dozvola za minimalne tehničke uvjete koji su preduvjet za otvaranje ugostiteljskih objekata.

"Upućujemo po ne znam koji put gradonačelnika Puljka i njegova zamjenika da pročitaju zakone Republike Hrvatske, da ne iznose neistine i da svoju nesposobnost ne pokušavaju prikriti optuživanjem onih koji nemaju nikakvu nadležnost baviti se lokalnim komunalnim temama. I ovog puta ponovno poručujemo da se mogu ugledati u funkcioniranje uprava drugih gradova i u njihove planove upravljanja kojima doprinose očuvanju kulturnih dobara i gradskih prostora", poručila je Obuljen Koržinek.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek